Osnovce u Velikom Ropotovu inspirisala Andrićeva „Priča o kmetu Simanu“ da snime film

Učenici sedmog razreda OŠ „Trajko Perić“ u Velikom Ropotovu kod Raniluga snimili su film “Priča o kmetu Simanu“, po motivima čuvene pripovetke našeg nobelovca Ive Andrića, a po scenariju Zlatka Grušanovića.

Ovaj film koji traje 23 minuta snimljen je za potrebe projektne nastave iz srpskog jezika, montažu je radio učenik osmog razreda, Vuk Ilić, a deca su, prema rečima nastavnice srpskog jezika u ovoj školi, Katarine Ristić Ilić, oduševljena vidom nastave kojim se izlazi iz okvira teorije a koja ih je podstakla da svojim trudom i umećem stvore nešto svoje.

“Premijera filma je najpre bila zakazana za 20. februar, ali je zbog epidemije gripa odložena za četvrtak 27. februar. Film će biti prikazan prvo u okviru škole, a za proslavu dana škole videće ga i širi auditorijum”, rekla je Ristić Ilić za KoSSev

Kako kaže, na premijeri filma govoriće stručnjaci iz različitih oblasti, kako bi dočarali vreme, lik, socijalni i istorijski trenutak opisan u pripoveci.

Pripovetka o kmetu Simanu objavljena je 1969. godine u delu „Priča o kmetu Simanu i druge pripovetke“. Radnja pripovetke je vanvremenska. Kada bi je smestili u današnje vreme, do tančina opisuje sukob radnika i poslodavca.

Kroz kmeta Simana, Andrić je do detalja opisao sve one kojima je nešto oduzeto. Provlači se i motiv otimanja, koji je najvidljiviji u liku age Ibraga Kološa. Lik age Ibraga, poslužio je Andriću da predstavi sve one koji su nešto oteli, uzurpirali, pa nakon toga smatrali da je to vekovima bilo njihovo i da polažu pravo na to.

I toliko godina kasnije, tematika Andrićeve pripovetke je i dalje aktuelna, naročito na prostoru Kosova i Metohije, gde se srpska zajednica upravo suočava sa problemom uzurpacije imovine i zemlje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.