Osmani: Odabir Konjufce težak udarac u odnosima LDK i LVV

Vjosa Osmani
FOTO: Gazeta Express/T7

Uprkos višemesečnim najavama zvaničnika pobedničkih stranaka na nedavno održanim izborima na Kosovu – Samoopredeljanja (LVV) i LDK, da će pozicija predsedavajućeg skupštine pripasti LDK, na iznenađenje mnogih, a i same Vjose Osmani, koja je bila najavljivana kao najverovatnija predsednica sedmog saziva parlamenta, do toga nije došlo.

Na pre dva dana održanoj konstitutivnoj sednici Skupštine Kosova izabran je novi predsedavajući skupštine – član predsedništva LVV i bivši šef poslaničke grupe LVV Glauk Konjufca. Uz Konjufcu, izglasano je i petoro zamenika predsedavajućeg – Memli Krasnići, Kuštrim Šalja, Arberije Nagavci, Fikrim Damku i Slavko Simić.

Zamenica predsednika LDK u sinoćnom gostovanju u Pressingu na T7, rekla je da poslanici iz redova njene stranke nisu znali kako će LVV postupiti na konstitutivnoj sednici kosovske skupštine, tj. da će Aljbin Kurti nominovati za predsednika ovog najvišeg zakonodavnog tela člana Samoopredeljenja – Glauka Konjufcu.

„Kad smo otišli u skupštinu pokušali smo da otkrijemo šta se dešava“, rekla je Osmani, ali i dodala da „odgovor nisu dobili“, prenosi Gazeta Express.

Odabir Konjufce za predsedavajućeg skupštine definisala je kao „težak udarac u odnosima LDK i LVV“.

Otkrila je da je LDK tražio od Samoopredeljenja još nedelju dana vremena kako bi pokušali da postignu dogovor, ali i da je Samoopredeljenje to odbilo.

U danu konstituisanja sednice, Aljbin Kurti, saopštio je da LVV ne želi, poput stranaka „ratne koalicije“ da blokira uspostavljanje institucija, zbog čega su i imenovali sopstvenog kandidata za predsedavajućeg kosovske skupštine.

S druge strane, lider LDK, Isa Mustafa, čiji su poslanici podržali predlog LVV i dali neophodnu skupštinsku većinu za izbor Konjufce, takođe je izjavio da su takvim potezom LVV svi koalicioni dogovori „pali u vodu“.

LVV i LDK nisu uspeli da dogovore ni predizbornu ni postizbornu koaliciju, a višenedeljne pregovore o postizbornoj koaliciji u najvećoj meri je osujetio zahtev LDK da LVV podrži njihovog kandidata za kosovskog predsednika kada Hašimu Tačiju istekne mandat naredne godine, ali i resor Ministarstva unutrašnjih poslova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.