Osmani: Kad budem sela za Vučićev sto biću svaka majka iz Đakovice

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kandidatkinja za premijera Vjosa Osmani najavila je svoj plan za dijalog sa Srbijom i uslove na stolu za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Dugo sam bila uključena u ovaj proces. Tačno razumem da se kompromis za Kosovo završio Ahtisarijevim paketom. Drugi kompromis je da mi sedimo (da razgovaramo) sa Srbijom uprkos činjenici da se ona nije izvinila za zločine počinjene nad Albancima na Kosovu i još nije platila ratnu odštetu“.

„Sama činjenica da sedimo za tim stolom i pružamo ruku dijalogu i saradnji, jer kada govorimo o dijalogu, to činimo iskrenije i doprinosimo u tom pravcu, za razliku od Srbije koja uništava mostove i dobrosusedstvo“.

„Kada govorimo o kompromisima u vezi sa unutrašnjim uređenjem Kosova, oni su se završili sa Ahtisarijem. Drugi kompromis koji pravimo sa Srbijom je činjenica da sa njima sedimo za stolom i otvoreni smo za dijalog, iako se oni nisu izvinili“.

„Treće je da prihvatamo da će i Srbija napredovati na svom putu ka EU, koji je za Srbiju ključan, uprkos tome što nije ispunila osnovni uslov za dobrosusedske odnose sa EU“.

„Ovo su naši kompromisi i ozbiljnije se od ovoga ne može zahtevati. Insistiraćemo da EU ne zaboravi kosovsko-srpski kontekst, da se ne možemo ponašati kao da je svet počeo 2011. godine, jer postoji istorija odnosa“.

„Postoje priče kojih se svi sećamo. Imala sam 16 godina tokom rata i kada budem sela za sto sa Vučićem, jedina sam koji je izgubila članove porodice, jedina čiji su nestali, jedina čija je kuća spaljena tokom rata, jedina kojoj su ljudi sa kojima sam odrastala ubijeni pred očima“.

„Kada budem sela u toj sobi i pričala o nestalima, govoriću isto kao i svaka majka u Đakovici i na Kosovu. Govoriću u njihovo ime. Moja je dužnost da štitim interese Kosova, a ne ono što je ćef predsednika Srbije da govori.“

„U svakom procesu dijaloga potrebno je da se obe strane dogovore o nekoj temi koja će se staviti na sto. Moju saglasnost i moje vlade neće imati ni jednog trenutka da se diskutuje o drugim temama“.

Osmani je u Zoni rekla da je među njenim prioritetima doprinosi građana Kosova Srbiji.

„Takođe ću dati prednost penzijama, jer je za penzijske doprinose odlučeno od strane Evropskog suda za ljudska prava, to je legitimno, ta odluka ostaje da se sprovede. Bavimo se pojedinačnom imovinom naših građana“.

„Nije stvar kompromisa. Ovo je osnovno ljudsko pravo. Treba da odlučimo u Briselu da Srbija vrati penzione doprinose koje je ukrala, nema pregovara i kompromisa u temi nestalih. Naravno da ima više nestalih Albanaca, ali ja ću biti ravnopravna za sve i za nestale Srbe“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.