Oslobođen Srbin optužen za ratni zločin u Maloj Kruši kod Orahovca

Kosovski pravosudni organi oslobodlili su Miloša Petkovića, rodom iz Male Kruše, optuženog za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u ovom selu u opštini Orahovac. Miloš Petković uhapšen je u Mađarskoj 06. septembra 2018. godine po međunarodnoj poternici koju je izdao EULEX.

Petković je u pritvoru u Mađarskoj boravio sve do 17. maja 2019. godine kada je izručen kosovskim pravosudnim organima. Ovo je prvi slučaj izručenja od kada su kosovski organi od EULEX-a preuzeli vođenje procesa ratnih zločina, prenosi RTV Mir.

Petkovićev advokat, Ljubinko Todorović, u telefonskoj izjavi za RTV Mir kaže da je njegov branjenik uhapšen po lažnoj prijavi i da se na sudu dokazalo da nije kriv za zločine počinjene u Maloj Kruši.

Advokat Todorović ističe da je Petković boravio u specijalnom zatvoru u Podujevu od trenutka kada su ga kosovski pravosudni organi preuzeli na aerodromu u Prištini.

Zločin u Maloj Kruši dogodio se 26. marta 1999. godine, a tada je ubijeno 113 osoba, među njima i nekoliko dece. Stanovnici ovog sela optužuju svoje sugrađane Srbe, više od 50 njih, da su učestvovali u masakru.

RTV Mir

KoSSev: U izjavi za agenciju Beta, Todorović je poručio da su svi svedoci protiv njegovog klijenta odustali od iskaza, osim jednog, koji je, kako je naveo, lažni svedok.

Navodi da se rešenje koje im je dostavljeno na albanskom jeziku trenutno prevodi, te da očekuje potpuno oslobađanje svog klijenta.

Kako je maja ove godine pisao Indeksonline, Miloš Petković je bio označen kao glavni osumnjičeni za ratne zločine nad civilnim stanovništvom i masakr u Maloj Kruši.


Više o ovom zločinu čitajte na stranici Fonda za humanitarno pravoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.