Oslobođen Ramuš Haradinaj: "Moje oslobađanje je pobeda Albanaca nad Srbijom"

20:18 – Okupljanje u Prištini pratite uživo OVDE

Hiljade građana Prištine ali i drugih kosovskih građana očekuje da se Ramuš Haradinaj  u svakom trenutku obrati sa glavnog prištinskog trga koji nosi naziv "Zahir Pajaziti. Oni nose albanske zastave sa amblemom "Oslobodilačke vojske Kosova", ali i zastave Velike Albanije. Igra se uz albansku narodnu muziku, a među okupljenima su i rudari Trepče iz Južne Mitrovice, koji su vidljivi uz poseban transparent. 

14:00 – Srpska vlada: Odluka sramna, skandalozna, protivpravna i apsolutno nepravična; preduzimanje diplomatskih akcija

"Vlada Srbije smatra da je odluka o puštanju Haradinaja sramna, skandalozna, protivpravna i apsolutno nepravična i povrh svega i više od svega – politička," rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za medije posle takođe vanredne sednice vlade u Beogradu na kojoj je donet niz diplomatskih, ali i daljih pravnih mera, uprkos tome što Srbija nema dalje pravo žalbe na jutrošnju odluku suda u Kolmaru. 

"Utvrđuju da izručenje Ramuša Haradinaja državi podnosiocu zahteva može da ima izuzetno teške posledice po njega! Da nije žalosno, da nije tužno, bilo bi smešno. Pa nismo ga zvali na čokolade i bombone, nego da odgovara za zločine," ovako je srpski premijer protumačio tačku četiri, od ukupno pet, objašnjenja francuskog Apelacionog suda današnje odluke da odbije zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja.

Tvrdi da francuske sudske vlasti nisu imale pravo da ulaze u meritum zahteva, odnosno optužnice iz Srbije.

"Njihovo je bilo samo da ispitaju osnovanost zahteva (za izručenje prim.red.) Republike Srbije, i ništa više," rekao je Premijer.

Vučić je pročitao delove potresnih svedočenja opisa zločina OVK za koje Srbija tereti Haradinaja, kao i saznanja srpskih bezbednosnih službi o "radikalizaciji" albanske politike, za koju tvrdi da je zaokret u njoj napravljen 23. decembra, a nakon "važnog sastanka u jednoj stranoj zemlji". 

Vučić je i naglasio da Srbija nikome neće dozvoliti da je ponižava, pa ni Francuskoj. Iako sa ovom zemljom odnosi neće biti prekinuti, Srbija je preduzela, kako je ocenio, po Srbiju najviši nivo mogućih diplomatskih mera kojima se ne ugrožava njena međunarodna pozicija. 

Potvrdio je da Srbija nikada neće odustati od rada svojih tužilačkih organa, jer je to dužna žrtvama. 

Šta je sve srpski premijer rekao danas čitajte u POSEBNOJ VESTI

Vest je ažurirana u 12:50

Ramuš Haradinaj je jutros, nekoliko minuta posle 9 časova, oslobođen u Apelacionom sudu u Kolmaru u Francuskoj. Nepuna dva sata nakon što je ovaj sud odlučio da odbije zahtev Srbije za Haradinajevu ekstradiciju, bivši komandant OVK i lider stranke "Alijansa za budućnost Kosova" krenuo je nazad na Kosovo, kao hitne vesti javljaju prištinski mediji, ali i međunarodne agencije, koje su s lica mesta pratile kratku sednicu Apelacionog suda u Kolmaru jutros. "Danas je procedura zatvorena, zahtev za ekstradiciju je odbijen, otići ću po pasoš u Strazbur, jer mi je tamo u policiji. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo," rekao je Haradinaj u prvim izjavama nakon oslobađanja u Kolmaru. U međuvremenu Alijansa za budućnost Kosova potvrdila je da se dolazak Haradinaja u Prištinu očekuje večeras u 19 časova i da mu se priprema "veličanstven doček" na trgu koji sada nosi naziv "Zahir Pajaziti", a da će se on javnosti obratiti oko 20 časova sa istog trga. Na ulicama kosovskih gradova slavlje je već počelo. Kosovski mediji javljaju da se oslobađanje Ramuša Haradinaja proslavlja uz vatromet, ali i pucnjavu. Na odluku suda Srbija više nema pravo žalbe. Srpski premijer-predsednik Aleksandar Vučić zakazao je za 11 sati sednicu vlade. "Dobro nam sleteo danas Ramuš još jednom pobednički u našu Prištinu. Ponosan na UÇK," za to vreme poručuje Vučićev kolega, Edi Rama.

Rama: "Dobro nam sleteo danas Ramuš još jednom pobednički u našu Prištinu. Ponosan na UÇK".

Oglasio se i albanski premijer Edi Rama:

"Dobro sleteo danas Ramuš još jednom pobednički u našu Prištinu. Ponosan na UÇK". Rama je ovo napisao na svojoj Fejsbuk stranici uz emotikone mišića i aplauza, kosovske i albanske, kao i američke zastave.

"Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj je upravo pušten iz francuskog suda u Kolmaru. Suđenje protiv njega u Francuskoj gde mu se sudilo, upravo se završilo," javila je samo nekoliko minuta posle početka sudske sednice u 9 časova, Gazeta Express.

"Moje oslobođenje je pobeda Albanaca nad Srbijom," naslov je vesti kosovskih medija koji su uzeli prvu Haradinajevu izjavu po današnjem oslobađanju.

Kosovska vlada:" Poternice iz Srbije protiv kosovskih državljana nepravedne i nezakonite"

Pozdravljajući odluku suda u Kolmaru, kosovska vlada je u svom saopštenju istakla da su poternice iz Srbije protiv kosovskih građana "nepravedne" i "nezakonite".

"Vlada Kosova smatra da je francuski sud potvrdio da je pravda bila na Haradinajevoj strani," navodi vlada u Prištini.

Kosovska vlada je, kako je navela, izrazila svoju "trajnu opredeljenost da ulaže maksimalne napore za sprečavanje takvih oblika nepravde od strane Srbije u budućnosti."

Tači: Klevete srpskih službi ne opstaju, demokratski svet ih ne odobrava

Oglasio se i kosovski predsednik Hašim Tači:

"Odluka suda u Kolmaru, kojom se gospodin Haradinaj vraća na Kosovo, dobra je vest za porodicu Haradinaj, njegove saradnike i čitavo Kosovo. Još jednom se dokazalo da su klevete srpskih službi protiv Oslobodilačke vojske Kosova nestabilne i da ih demokratski svet ne odobrava," saopštio je Tači.

"Predsednik AAK je sada slobodan nakon gotovo četiri meseca od kada je bio pritvoren u Francuskoj, a po poternici iz Srbije. Ovog četvrtka sud u Kolmaru je doneo odluku da Haradinaja ne izruči Srbiji, kao što su to tražile srpske vlasti, već da ga oslobodi," javio je Klan Kosova.

Međunarodne agencije: "Odbijen zahtev Srbije"

Međunarodne agencije u vesti o odluci suda u Kolmaru, koriste termin "odbijen je zahtev Srbije za izručenje" Haradinaja, kojeg opisuju kao "bivšeg vođu gerile", i potvrđuju da odluka suda o oslobađanju Haradinaja stupa odmah na snagu.

"EU mora da izvrši pritisak na Srbiju da povuče zastarele poternice"

A među prvim međunarodnim zvaničnicima koji su pozdravili oslobođanje Haradinaja je potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo, Ulrike Lunaček:

"Postojanje zastarelog međunarodnog naloga za hapšenje iz 2004. godine (!) od strane Srbije, koja je u dijalogu sa Kosovom, kojim moderira EU – potpuno je neprihvatljivo. Današnjem lideru AAK-a Haradinaju suđeno je dva puta, 2008. i 2012. godine, i oslobođen je optužbi za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Pozivam visoku predstavnicu EU/potpredsednicu Komisije, Federiku Mogerini, kao i vlade svih 28 zemalja članica EU – a posebno one 23 koje su priznale (Kosovo, prim. red.) – da jasno kažu Srbiji da zastareli nalozi za hapšenje, kao ovi, moraju da se povuku. Ovo je važan uslov kako bi se nastavio proces dijaloga Beograda i Prištine, u kojem posreduje EU, a prema principu dobrosusedskih odnosa."

Engel: Srećan sam; Srbija da se očisti iznutra; rusko oružje ugrožava odnose sa SAD

"Srećan sam što je bivšeg premijera Kosova, Ramuša Haradinaja, francuski sud oslobodio. Nadam se da će ovo omogućiti Prištini i Beogradu da se vrate važnom putu normalizacije odnosa dve zemlje. Ali ovo hapšenje nije trebalo da se dogodi. Da se Srbija ozbiljno bavila normalizacijom odnosa sa Kosovom, ne bi Haradinaj, koji je dva puta proglašen nevinim od strane međunarodnog suda – bio priveden. Da budem iskren, Srbija treba da bude očišćena iznutra, da bi dokazala da će se pridružiti demokratskoj Evropi. Trebalo joj je vremena da osudi svoje građane za etničko čišćenje na Kosovu. Prihvatanjem oružja, najnovije tehnologije, od Vladimira Putina, Beograd postaje deo trke u naoružanju koja preti komšijama i ugrožava partnerstvo sa Sjedinjenim Državama," poručio je američki kongresmen, Eliot Engel, prenosi Kljan Kosova.

"Hapšenje je još više zateglo krte diplomatske odnose između Srbije i Kosova, koje je, uz zapadnu podršku, proglasilo nezavisnost 2008. i koje je zatražilo da Beograd odustane od napora da se procesuiraju ljudi koji su imali veze sa sukobom," javila je agencija Reuters.

Sednica srpske vlade u 11 časova

Srpski premijer, koji je istovremeno pobedio i na predsedničkim izborima – Aleksandar Vučić, zakazao je za 11 časova sednicu Vlade u vezi sa ovim događajem.

Iako su mediji u Beogradu prvobitno javili, pozivajući se na najavu sednice da izjava neće biti, a da će nakon sednice Vlade biti objavljeno saopštenje, u međuvremenu je Tanjug potvrdio da će se Vučić u 13:15 obratiti javnosti uz ministarku pravde Nelu Kuburović i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, iz zgrade Vlade Srbije.

Beogradske agencije prenose ocene iz Beograda da je francuski sud "popustio pred pritiscima", ali i prenose da je agencija Reuters, koja je prva jutros dala vesti iz francuske sudnice, prvobitno javila da je odluka suda bila da Haradinaj "bude izručen", i da je, sa više minuta zakašnjenja ispravila vest.

Na odluku suda Srbija više nema pravo žalbe.

Društvene mreže preplavljene reakcijama

Društvene mreže preplavljene su reakcijama.

Očekivano, Srbi su kritički opredeljeni prema odluci francuskog suda, ali  kritike pre svega, kroz cinične i ironične komentare, upućuju na račun zvanične politike Beograda.

Albanci, pozdravljajući odluku suda, čestitaju Francuskoj i naglašavaju da je "pravda pobedila" i da je Francuska "rekla NE Srbiji", i "zaštitila slobodu Albanaca".

"Sjajna vest! Haradinaj je sad oslobođen i svi zlonamerni navodi uklonjeni. Zahvalan Francuskoj za rukovođenje ovim slučajem. Pravda uvek pobeđuje!" – poručio je kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj.

Za Albance "pobeda pravde": Najavljeno oslobađanje, upozoreno na "najgore" ukoliko ne bude oslobođen

Današnja odluka da se Haradinaj oslobodi je "odluka olakšanja", ne samo za Ramuša Haradinaja i njegovu porodicu i stranku, već "umirujuća odluka" i za sve ljude na Kosovu, smatra Alijansa za budućnost Kosova.

Ova stranka je u međuvremenu​ potvrdila da se njihovom lideru večeras u centru Prištine priprema "veličanstven doček". Haradinaj, koji je nešto pre 11 časova krenuo nazad na Kosovo, večeras će se, kako se očekuje, u 20 časova, sa trga "Zahiri Pajaziti", obratiti javnosti, a da se doček priprema već u 19.  Iako je bilo spekulacija u medijima da će se za Haradinaja prpremiti i doček u vladi, njegovi saradnici su u međuvremenu demantovali ove vesti, navodeći da se organizuje "građanski" i "porodični doček" samo.

"Njegovo zadržavanje u Francuskoj skoro četiri meseca bilo je nepotrebno i otvoren pokušaj Srbije, koji je takođe frustrirao i Francusku – da se Kosovo destabilizuje. Pravda je možda malo spora, ali nije nedostižna, kao što je slučaj danas bio sa Ramušom Haradinajem," poručili su iz AAK.

Da se očekivalo oslobađanje jednog od najpoznatijih političara Kosova, a bivšeg komandanta OVK, najavila je upravo Haradinajeva stranka. 

"U potpunosti verujemo francuskom pravosuđu i ubeđeni smo da će on sutra biti oslobođen. Imaćemo doček u sedištu AAK-a i na trgu Zahir Pajaziti, gde će se obratiti Ramuš Haradinaj," najavio je juče Haradinajev zamenik Gazmend Abraši.

U proteklim danima, pak, stizala su upozorenja od eskalacije nasilja ukoliko Ramuš Haradinaj danas ne bude oslobođen, a pojedine izjave su podigle tenzije, naročito na relaciji kosovski-srpski zvaničnici.

Nekadašnji pripadnici "Oslobodilačke vojske Kosova" upozorili su na "najgore", ukoliko Haradinaj, ipak, bude izručen.

"Molim se da se ne dogodi suprotno, jer sam ubeđen da će situacija eskalirati. To će biti destabilizujuće ne samo za Kosovo, već za ceo Balkan, Preševo, Makedoniju i slično. Situacija bi mogla da eskalira," rekao je predsednik organizacije "veterana" OVK-a, Hisni Gucati.

Gotovo identično upozorenje dva dana ranije uputio je i sam Ramuš Haradinaj, a nakon poruke svog brata, Dauta Haradinaja, koji je naveo – "ukoliko međunarodna zajednica želi Kosovo bez Srba, onda neka ga izruče". Upravo je ova izjava izazvala tenzije u iščekivanju odluke francuskog suda.

Ramuš Haradinaj uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske – na švajcarskom aerodromu u Bazelu, u francuskom delu – a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje. 

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske. Od tada se nalazio u Strazburu.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KiM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi. Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.