Oslobađajuća presuda optuženim direktorima Trepče na Severu za zloupotrebu položaja i nanošenje štete preduzeću

Osnovni sud u Mitrovici
FOTO: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran, vremenske odrednice su izmenjene; jučerašnje izdanje)

Osnovni sud u Mitrovici objavio je juče oslobađajuću presudu protiv generalnog direktora kompanije „Trepča“ na severu, Jovana Dimkića i direktora prodaje, Dejana Krstića, koji su optuženi za nanošenje štete ovom preduzeću u iznosu od oko pet miliona evra.

Prema presudi koju je saopštio sudija Nikola Petronijević, nije bilo dokaza koji bi mogli da ukažu na to da su okrivljeni počinili krivična dela za koje se terete.

„Sud je ocenio da nema dokaza, pa je zbog toga doneo oslobađajuću presudu“, rekao je sudija Petronijević.

Najavio je da troškove procesa u ovom slučaju snosi sud.

Inače, u ovom slučaju su Krsto Milić i Radašin Pavlović takođe optuženi za krivično delo „utaja poreza“, međutim, oni su amnestirani, usled čega je suđenje nastavljeno samo protiv Dimkića i Krstića.

26. maja 2011. godine, bivše Okružno javno tužilaštvo podiglo je optužnice protiv Jovana Dimkića, Dejana Krstića, Krsta Milića i Radašina Pavlovića.

Prema optužnici, okrivljeni Jovan Dimkić u periodu od 2003. do 2008. godine, u svojstvu generalnog direktora RMHK „Trepča“ u Leposaviću i drugi okrivljeni, Dejan Krstić u svojstvu direktora prodaje RMHK „Trepča“, zloupotrebili su službenu dužnost kako bi protivzakonito pribavili imovinsku korist za sebe, nanoseći štetu i gubitak preduzeću jer je prodala veliku količinu olovnog praha.

U optužnici se navodi da su tokom ovog perioda dvojica okrivljenih prodali velike količine preduzeću „Metal Hemiko“ iz Srbije i preduzeću iz Engleske, nanevši štetu i gubitak u iznosu od 7.520.352,00 dolara tj. negde oko 5.000.000 evra.

Zbog ovoga su Dimkić i Krstić optuženi da su počinili krivična dela „zloupotreba službenog položaja ili sužbenih ovlašćenja“, prema članu 339, stav 3, u vezi sa stavom 1 KZK, kao i krivično delo „Sklapanje štetnog ugovora uz člana 237. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZK.

Prema trećoj odredbi, Dimkić i Krstić su u periodu 2001-2002, zloupotrebili svoj službeni položaj zaključivanjem ugovora sa kompanijom „Dynamik Trade“ i „Gradina“, obe iz Zvečana, za isporuku naftnih derivata u iznosu od 431.890 DM (nemačkih maraka), ili oko 215.000 evra, bez razmatranja tenderskih procedura.

Zbog ovoga su Dimkić i Krstić optuženi da su počinili krivično delo „zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja“ prema članu 339, stav 3, u vezi sa stavom 1 KZK, kao i krivično delo „zaključenje štetnog ugovora“ prema članu 237, stav 2, u vezi sa stavom 1. KZK.

Prema drugom dispozitivu, Dimkić je 5. maja 2005, prodao službene prostorije površine 229.29 m2 za iznos od 2.200.00 m2, čije kancelarije se nalaze u ulici „Knez Mihajlova“ u Beogradu, pošavši od činjenice da je preduzeće „Trepča“ društveno preduzeće KAP-a, kojem pripada pravo prodaje.

Zbog ovoga je Dimkić optužen da je počinio krivično delo „zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja“, prema članu 339, stav 3, u vezi sa stavom 1 KZK.

Prema optužnici, ostali optuženi, Krsto Milić, u svojstvu direktora preduzeća „Dynamik Trade“, iz Zvečana i Radašin Pavlović u svojstvu direktora preduzeća „Gradina“ izbegli su porez na ugovorima skopljenim sa društvenim preduzećem „Trepča“.

Zbog toga su optuženi da su počinili krivično delo „utaje poreza“ prema članu 249, stav 2, u vezi sa stavom 1 KZK.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.