Oružane snage Kosova u novembru

Izvor: Telegrafi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova dogodiće se krajem novembra. Tako je bar predviđeno u zakonskom planu Vlade za ovu godinu.

Prema ovom planu, 30. novembra biće usvojen Nacrt zakona o izmenama i dopunama, a koji se bavi pitanjem Oružanih snaga Kosova. 

Predstavnici opozicije i stručnjaci koji se bave bezbednosnim pitanjima kažu da Kosovo već kasni sa formiranjem vojske. Prema njihovom mišljenju, ovo pitanje je odloženo zbog nemara vlasti.

List Zeri zatražio je pojašnjenje o ovom pitanju od Vlade, međutim, ona nije dala odgovor. 

Sa druge strane, član pokreta Samoopredeljenje, Šemsi Sulja, rekao je da je apsurdna izjava zvaničnika vlade da opozicija koči formiranje vojske. Prema njegovim rečima, Vlada je odgovorna za neformiranje OSK.

"Nema smisla da Vlada krivi opoziciju za formiranje Oružanih snaga Kosova. Postoje tri suštinska razloga za neformiranje: nemar, nedostatak rada i nedostatak interesa Vlade. Vlada sada donosi lažni alibi, nepravedno optužujući opoziciju," rekao je Sulja.

On je dalje rekao da su prema dokumentima DIRI-ja, koje je izradio tim SAD-a koji je dao preporuke za strategiju bezbednosti, precizirano da će OSK moći da se formiraju 2018. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.