Organizacija lokalnih izbora na severu koštaće oko pola miliona evra

Foto: info.ks. net

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Portparol kosovske Centralne izborne komisije, Valjmir Eljezi (Valmir Elezi), izjavio je da se, prema planovima, očekuje da će proces lokalnih izbora na severu, koji će biti održani 23. aprila, koštati oko 500.000 evra.

On je u utorak za KTV izjavio da će ovaj iznos obuhvatiti i eventualni drugi krug izbora, ali da će se sve to znati na kraju procesa.

Eljezi je podsetio da se za gradonačelnike prijavilo 11 kandidata, a za odbornike srpskih opština – 60. On je rekao da je proces prijave završen i da je sada u toku faza prijave posmatrača izbora.

„CIK je tokom 2022. godine overio 11 kandidata i preko 60 za odbornike skupštine opština. Za ove subjekte CIK nije razvio novi proces prijave u martu, već je samo dobio potvrdu prijave. Rokovi za prijavu posmatrača se nastavljaju, a prijavljivanje političkih subjekata počelo je od 10. marta do 17. aprila. Za medije i organizacije, prijava je počela 10. marta i biće zatvorena 18. aprila (rok od 40 dana)“. 

Portparol CIK-a je rekao da još nemaju konačan broj građana sa pravom glasa na ovim izborima, ali da je u poslednjim registracijama ove institucije upisano oko 45.000 birača.

Za vanredne izbore u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, Srpska liste se nije prijavila.

Opširnije o izborima na severu koji su zakazani za 23. april, čitajte na našoj tematskoj stranici:

Lokalni izbori na severu 2022Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.