O''Rajli: Nestao izveštaj o korupciji u Euleksu


Celokupan izveštaj zaštitnice građana, Emili O'Rajli, u kojem spominje nestanak internog izveštaja o rasprostranjenosti korupcije u EULEX-u, možete pogledati OVDE.


Izvor: RKT2/Agencije (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Interni izveštaj o rasprostranjenoj korupciji u Euleksu sačinjen je još 2012. godine, ali on je u međuvremenu nestao, tvrdi evropska zaštitnica građana Emili O’Rajli.
 
O’Rajli, koja na nivou EU vrši istu funkciju koju u Srbiji ima ombundsman Saša Janković, je tokom sopstvene istrage utvrdila da je unutrašnja kontrola Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) još pre dve godine uočila ozbiljne slučajeve zloupotreba u Euleksu i dostavila ga šefu misije u Prištini.
 
“Ni EEAS ni Euleks više ne poseduju taj izveštaj, tako da ne znamo šta je s njim bilo”, izjavila je ona za agenciju Juronjuz i dodala da je to krajnje zabrinjavajuće.
 
O’Rajli je pokrenula nezavisnu istragu o Euleksu nakon što je bivša tužiteljka evropske pravosudne misije na Kosovu Mari Bamije iznela niz teških optužbi na račun Euleksa, nakon čega je suspendovana i optužena za odavanje podataka medijima.
 
Evropska ombudsmanka je utvrdila da su u Euleksu i nakon toga vođene dve interne istrage o korupciji, ali da nisu rađene u skladu sa standardima i da su obe završile u fioci šefa misije.
 
U međuvremenu je i Federika Mogerini, šefica EEAS, imenovala nezavisnog istražitelja Žan Pol Žaka da u roku od tri meseca sastavi sopstveni izveštaj.
 
O’Rajli je izrazila očekivanje da će se Žak ozbiljno istražiti slučaj nestalog dokumenta.
 
“Treba utvrditi kako je bilo moguće da tako ozbiljan spis prosto nestane i da li je neko stupio u kontakt sa autorima kako bi se on rekonstruisao”, rekla je O’Rajli.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.