Optužnice zbog glasanja u ime druge osobe

Osnovno tužilaštvo u Peći, odeljenje za teška krivična dela, podiglo je optužnicu protiv A.G. i B.G. zbog zloupotreba glasačkog prava na kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima održanim 6. oktobra na jednom glasačkom mestu u Klini.

Optuženom A.G. stavlja se na teret da je na izborima održanim 6. oktobra u selu Prčevo u Klini, oko 13 časova, na biračkom mestu 0818C/01R ličnom kartom svoga brata glasao u ime druge osobe A.G. koja nije glasala na izborima jer živi u Italiji.

S druge strane, optuženom B.G. stavlja se na teret da je optuženom A.G. obavljajući funkciju člana biračkog odbora, omogućio da glasa u ime drugog lica.

Pored toga, predmetni tužilac je predložio da se optuženom B.D. izrekne i dodatna kazna „zabrane obavljanja profesije, delatnosti ili dužnosti“.

Krivičnim zakonikom Kosova za glasanje ili pokušaj glasanja pod tuđim imenom, kao i višestruko glasanje predviđena je kazna zatvora od šest meseci do tri godine. Ukoliko član izborne komisije omogući drugom licu da izvrši ovo krivično delo, zakonikom je predviđena kazna zatvora od tri do pet godina.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.