Optužnica protiv petorice u vezi sa drogom u vozilu sa oznakama „OSCE“

FOTO: Shutterstock

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv petorice pripadnika, kako su naveli, kriminalne grupe zbog krijumčarenja narkotika sa teritorije KiM. Radi se o slučaju iz meseca septembra ove godine, kada je u krijumčarenje droge do srpske prestonice bilo uključeno vozilo sa diplomatskim oznakama misije „OSCE“.

Ovih pet muškaraca, dvojica iz Beograda i trojica iz Prištine, uhapšeni su 16. septembra i to na Novom Beogradu, kako je tada potvrđeno iz srpskih institucija, zbog krijumčarenja droge iz Albanije, preko Kosova.

Hapšenje se dogodilo nakon primopredaje narkotika, a zaplenjeno je, prema tadašnjim informacijama, skoro 45 kilograma marihuane i oko 33 grama kokaina.

MUP Srbije, kao i Više javno tužilaštvo u Beogradu tada su izneli detalje o okolnostima koje su prethodile hapšenju, te kako se akcija odigrala.

Poručili su da postoji sumnja da su D. A. (42), G. K. (41) i D. M. (49) u ranim jutarnjim časovima krenuli sa teritorije Kosova ka Beogradu u vozilu Škoda oktavija bele boje sa diplomatskim oznakama misije „OSCE“.

Oni su se oko 11.30 na parkingu u Ulici Bulevara Zorana Đinđića na Novom Beogradu našli sa I. Ž. (23) i S. M. (29) i predali im oko 30 kilograma marihuane, a potom su se razišli.

„Odmah potom uhapšeni su I. Ž. i S. M, dok su se ostala trojica, uočivši policiju, udaljila svojim vozilom do parkinga u Ulici Agostina Neta. Tu je, na parkingu, G. K. izašao iz vozila i iz gepeka izvadio džak sa oko 15 kilograma marihuane, u kom momentu su vozilu osumnjičenih prišli policijski službenici i osumnjičene lišili slobode“, objasnili su tada iz tužilaštva.

Ubrzo nakon akcije u Beogradu, iz misije „OSCE“ u Prištini saopštili su da su izveštaji o tome da su uhapšeni koristili vozilo ove misije – neistiniti, ali da jedan od uhapšenih jeste lokalni član pomoćnog osoblja u ovoj misiji.

Više javno tužilaštvo u Beogradu danas je podiglo optužnicu protiv ovih lica, a zbog sumnje da su izvršili krivično delo „Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“

D.A. i D.M. terete se i za krivično delo Neovlašćeno držanje opojnih droga.

„Sumnja se da je D.A. u kaseti „Škode“ držao 32.2 grama kokaina za ličnu upotrebu, dok je D.M. 0.94 grama iste droge držao u torbici“, navodi danas Tužulaštvo.

Poručuju da je optužnica predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju.

Tužilaštvo je ujedno predložilo sudu i da svim osumnjičenima produži pritvor, da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično delo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.