Opština Severna Mitrovica bez godišnjeg plana za subvencionisanje NVO

Zgrada Opštine
FOTO: KoSSev

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Generalni revizor je utvrdio da opština Severna Mitrovica nije izradila plan za subvencionisanje nevladinih organizacija, uprkos činjenici da je takav plan propisan.

„Opština je propustila da na vreme pripremi i plan pošalje nadležnoj kancelariji za dobro upravljanje u GA i isti plan objavi na sajtu opštine“, navodi se u nalazu izveštaja revizora.

Kako se navodi u izveštaju, razlog za to je nedostatak efektivnih kontrola u ispunjavanju uslova za pripremu godišnjeg plana subvencija i ispunjavanje uslova za izveštavanje o planu Kancelarije premijera.

Nedostatak plana utiče na nedostatak blagovremenog informisanja zainteresovanih strana i namera za finansiranje projekata, te je gradonačelniku preporučeno da se plan uradi na vreme.

„Gradonačelnik treba da obezbedi da se ispune zakonski uslovi za izradu godišnjeg plana finansijske podrške NVO i da se plan prijavi GA u predviđenom roku“, preporučuje se u izveštaju.

Revizor se poziva na član 6. uredbe. MF br. 04/2017 koji kaže da pružaoci finansijske podrške pripremaju godišnji plan finansijske podrške za NVO najkasnije 30 dana nakon usvajanja godišnjeg budžeta Kosova i dostavljaju ga Kancelariji za dobro upravljanje u okviru Kancelarije premijera, i član 26 – svaki davalac finansijske podrške nakon izrade godišnjeg izveštaja, dostaviće ga najkasnije do 1. marta.

Iz opštine su se složili sa nalazom izveštaja.

„Putem potvrdnog pisma, od 4. maja 2022. godine od strane gradonačelnika Severne Mitrovice, Milana Radojevića, potvrđuje se da je prihvatio izveštaj i usaglasio se sa nalazima izveštaja bez ikakvog komentara na sadržaj izveštaja revizije za Finansijski izveštaji opštine Severna Mitrovica za godinu koja se završila 31. decembra 2021. godine“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.