Opština potvrdila: Radovi su zaustavljeni na oko devet lokacija, investitori da što pre kompletiraju relevantnu dokumentaciju koju kosovski zakoni zahtevaju

FOTO: KoSSev

Do sada je inspekcija opštine Severna Mitrovica obustavila radove na oko devet lokacija, zbog nedostatka relevantne dokumentacije koja je potrebna za početak građevinskih radova, potvrđeno je za KoSSev iz opštine Severna Mitrovica čitavih osam dana od poslednjih plombiranja radova u gradu, a šest dana od kada smo im mejl u vezi sa ovim pitanjem uputili.

Sa plombiranjem objekata opštinska inspekcija ove lokalne samouprave započela je 20. jula, staviviši trake na tri gradilišta – zgradu Rektorata, stambenog objekta u naselju Brđani i na školi koja se gradila za decu iz ugroženih kategorija u blizini Remonta.

Razlog je za sve objekte bio isti, kako su tada iz opštine naveli, investitori odnosno vlasnici ovih objekata, za početak tih radova nisu imali adekvatnu dokumentaciju potrebnu prema kosovskim zakonima.

Kako nam je istog dana potvrđeno iz PO opštine Kosovska Mitrovica, investitor ovih objekata je država Srbija.

Četiri dana nakon toga, sa plombiranjem se nastavilo, odnosno to je izvršila ponovo ova opštinska inspekcija, kako smo tada uspeli da iz drugog izvora potvrdimo informaciju.

Opština kao sagovornik tog je dana izostala, pa je naša informacija bila da su radovi zaustavljeni na najmanje još jednom objektu i to u ulici Vlade Ćetković.

Od opštine smo čitave prošle nedelje pokušavali na više načina da od nadležnih, uključujuči gradonačelnika Erdena Atića i direktora za infrastrukturu Fatira Berzatija, dobijemo više informacija – putem telefonskih poziva, poruka, mejlova i odlaskom u samu opštinu.

Međutim, tek nakon što smo se krajem prošle nedelje u još jednom mejlu upućenom opštini, pozvali na Zakon o pristupu javnim dokumentima – iz ove lokalne samouprave nam je danas odgovoreno.

U cilju informisanja javnosti odlučili smo da njihove, iako zastarele odgovore objavimo, s obzirom na aktuelnost situacije i nedostatak tačnih informacija.

Kažu da je Opštinski inspektorat redovno obilazio različita gradilišta u regionu koji pokriva ova opština i tako identifikovao slučajeve u kojima su radovi izvođeni bez, kako i danas potvrđuju, ispunjavanja kriterijuma predviđenih kosovskim zakonom.

Radovi su obustavljeni na oko 9 lokacija, zbog nedostatka relevantne dokumentacije koja je potrebna za početak građevinskih radova.

Na naše pitanje da li su vlasnici ili investitori objekata koje se grade do sada načinili neki korak kako bi legalizovani radove, iz ove opštine kažu:

„Svi su upućeni na put kojim treba da idu, a opštinski su organi na raspolaganju da u najkraćem roku u skladu sa zakonom reše zahteve svih“.

Napominju u nastavku odgovora, da je u interesu investitora kao i građana koji su platili te stanove – da što pre preduzmu korake kako bi kompletirali relevantnu dokumentaciju koja se zahteva po kosovskim zakonima.

Podsetili su i da je krajem prošle nedelje završeno asfaltiranje ulice u Bošnjačkoj mahali – od istočnog mosta do Tehničke škole.

„Ulica na kojoj je postojala potreba za intervencijom i u koju se nikada, od rata, nije ulagalo“, dodaju iz opštine.

Najavili su da će u narednim nedeljama i mesecima raditi i na drugim putevima gde je to neophodno i hitno.

„Naravno i na lokacijama po zahtevima građana Severa“, poručuju na kraju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.