Opština Leposavić umesto gradskih ukrasa kupuje paketiće za 501 dete iz 69 sela, nevladin sektor s građanima ukrašava grad

U 69 sela i zaseoka iz, po prostranstvu najveće kosovskometohijske opštine Leposavić, 501 dete dobiće ove godine novogodišnje paketiće od opštine, a njihove seoske škole novogodišnje jelke od Srbija šume. Ova opština je odlučila da umesto trošenja novca na novogodišnje ukrašavanje grada, novac preusmeri na ove mališane. Sa druge strane, nevladine organizacije pokreću građansku akciju prikupljanja novogodišnjih ukrasa, sa kojima će 18 leposavićkih ustanova, uključujući i opštinu, ukrasiti gradski prostor. Ovo potkopaoničko mesto će tako na ispraćaju stare i dočeku nove 2016. zasijati lampionima, ali i novim osmesima 501-og deteta, i pritom, uštedeti opštinski budžet.

Na inicijativu predsednika Privremenog organa opštine Leposavić, Zorana Todića, koji je i predsednik kosovske SO, u ovoj opštini je nedavno održan sastanak sa predstavnicima civilnog društva. Lokalne nevladine organizacije i predstavnici opštine dogovorili su se da ove godine opština ne troši budžet na nabavku novogodišnjih i božićnih ukrasa i kićenje grada, već da taj novac potroši na kupovinu novogodišnjih paketića za 501 dete iz 69 sela i zaseoka. U pitanju su deca koja do sada nisu imala prilike da, poput dece u gradovima koja borave u obdaništima, dobijaju novogodišnje paketiće u vrtićima.

Mališanima u ovim selima pomažu i Srbija šume koje su se takođe uključile u akciju i one će svim seoskim školama pokloniti novogodišnje jelke.

Dok će obaveza opštine biti da umesto novogodišnjih ukrasa kupi paketiće za ovu decu, nevladin sektor se angažuje u mobilizaciji lokalne zajednice u prikupljanju novogodišnjih ukrasa i ukrašavanju grada.

Građani će 21. i 22. decembra donirati ukrase, nove ili one stare koje ne koriste, a 24. decembra će oko 18 ustanova iz Leposavića ovim ukrasima ukrasiti gradski prostor – od četinara u dvorištima ovog potkopaoničkog mesta, do nekih drugih delova grada. Lokalni mediji propratiće ukrašavanje svake od 18 lokacija u gradu.

Opština Leposavić je po prostranstvu najveća kosovskometohijska opština. Od 72 naselja, 69 su sela i zaseoci.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.