Opozicija zatražila da Kurti dođe u skupštinu i obavesti ih o hapšenju, dolazi u 17:30


I u srpskoj i u kosovskoj skupštini danas se održavaju sednice skupština. Dok se u srpskoj skupštini razmatra smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašiča, u kosovskoj se kritikuje vlada Aljbina Kurtija, ali i osuđuje „agresija Srbije na Kosovo“. Na obe sednice, govori se o Kosovu, odnosno o Severu.

U Prištini su poslanici opozicije insistirali na dolasku Aljbina Kurtija u skupštinu, što će se i dogoditi danas od 17.30. Kurtija su optužili za „diletantsko delovanje“ na Severu, a međunarodnu zajednicu za „nebrigu“. Kosovska vlast naglašava da su prikupljeni dokazi da su policajci „kidnapovani“ na teritoriji koju kontroliše kosovska vlast i poziva na „jedinstvo“.

Od kosovskog premijera zatražili su da skupštinu obavesti o onome što se dogodilo juče kada su srpske vlasti uhapsile trojicu kosovskih policajaca, za koje Beograd navodi da su se našle na 1,8 km dubine teritorije koju kontroliše Srbija.

Opozicione stranke u Skupštini Kosova osudile su, ono što opisuju kao „agresiju Srbije na Kosovo“, uz zahtev da se uhapšeni policajci što pre vrate na Kosovo, i u tome su opozicione stranke kao i Samoopredeljenje jedinstveni, ali opozicija od Kurtija zahteva izveštaj.

„U ime LDK, najoštrije osuđujemo agresiju Srbije kidnapovanjem policajaca. To je radnja koja se ni pod kojim okolnostima ne bi smela više ponoviti. U ime LDK zahtevamo da se povratak izvrši što je pre moguće. Zahtevam da premijer dođe što pre na sednicu i izvesti o situaciji na severu, o stanju policajaca, koliko ima informacija, i o preduzetim koracima i radnjama“, kazao je šef poslaničke grupe LDK, Arben Gaši.

Pozvao je Aljbina Kurtija da podnese izveštaj skupštini i o trenutnim odnosima kosovske vlasti sa međunarodnim partnerima.

Iz PDK poručuju da situacija na Kosovu „nije normalna“. To kaže lider PDK Memlji Krasnići, a hapšenje policajaca nazvao je „povredom suvereniteta“.

„Pozivam vas da pozovete premijera Kurtija da dođe u salu i obavesti nas o koracima koje preduzima za povratak policajaca. Pozivam vas da odmah kontaktirate premijera i njegov kabinet da zakažemo sednicu. Nije u redu da se ponašamo i nastavimo kao da se ništa nije dogodilo. Danas bi trebalo da imamo premijera ovde i da dođemo da izveštavamo. Moramo da razgovaramo i da budemo koordinisani jedni sa drugima“, rekao je on.

Šef glavnog odbora AAK Besnik Tahiri hapšenje policajaca ocenjuje kao direktnu provokaciju i poziva na kazne prema Srbiji.

„I ako Vlada zaboravi, narod ne zaboravlja. Ovaj nalog koji smo dali je za SAD, NATO i EU. Danas se premijer pita zašto međunarodni faktor ćuti. Tražimo od međunarodnog faktora da hitno pozove na oslobađanje policajaca. Diletantsko delovanje na severu Kosova i nebriga međunarodne zajednice doveli su do ove situacije. U ime poslaničke grupe, molimo premijera da dođe i da se javi. Nema logike kada se Savet bezbednosti sastaje ujutru da se ponaša normalno“, rekao je on.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari Ljilja navodi da ovo nije uobičajena situacija na Kosovu, te da se Kosovo suočilo sa „varvarskim činom Srbije“.

„Danas ova Skupština prenosi poruku jedinstva da smo svi zajedno. Slažem se i pozvali smo premijera da dođe i razgovaramo kada za to dođe vreme, ali moramo da nastavimo da obavljamo svoje dužnosti i da nastavimo sa tačkama dnevnog reda. To pokazuje da nas ovi događaji ne mogu razdvojiti. Predsednica Kosova je juče održala istorijski govor u EP, predstavljajući Kosovo na najbolji mogući način. Kosovo je juče nastavilo meru pritvora za zločinca, a istog dana Srbija je ušla na teritoriju Kosova i narušila suverenitet. U ovim događajima nema poređenja. Najbolja moguća stvar koju danas možemo da uradimo je da nastavimo sa svojim obavezama i na taj način prenesemo poruku jedinstva“, rekla je ona.

Inače, zakazane su bile dve plenarne sednice, na kojima je planirano bilo više tački dnevnog reda. Od diskusije o izmenama i dopunama predloga više zakona, preko pregleda Nacionalnog programa za evropske integracije 2023-2027, diskusije o predlogu jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda, imenovanje dva člana Nadzornog odbora Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine, izbora dva člana Odbora Radio-televizije Kosovo, razmatranje odluke kosovske vlade od 22. marta o osnivanju Javnog međunarodnog poslovnog koledža (IBCM) sa sedištem u Mitrovici kao visokoškolske ustanove, glasanja o predlogu rešenja za dvogodišnji rad vlade, do nedovršenih tačaka sa prethodnih plenarnih sednica.

Sa 61 glasom za, posle dva pokušaja, izglasan je Nacrt Zakona o rudama i mineralima. Inače se duže od pola sata čekalo da se prikupi kvorum za glasanja.

U međuvremenu, predsednik skupštine Gljauk Konjufca potvrdio je da će se Aljbin Kurti obratiti sa skupštinske govornice od 17:30.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.