Opozicija: Kurti da traži Bajdenu da imenuje izaslanika za dijalog, on sam nije spreman

FOTO: Džo Bajden (Bela kuća)

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Demokratska stranka Kosova (PDK) i Alijansa za budućnost Kosova (AAK), kritikuju Kurtijevu vladu u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije, izveštava EkonomiaOnline.

Vide potrebu da premijer, Aljbin (Albin) Kurti, zatraži od američkog predsednika, Džoa Bajdena (Joe Biden) specijalnog izaslanika za dijalog.

Poslanica PDK-a, Arijana Musljiu-Šoši (Ariana Musliu-Shoshi), u intervjuu za EkonomiaOnline kaže u vezi sa transparentnošću Kurtija o dijalogu, da su „u mraku  informacija“.

Ona dodaje da premijer Kurti ne štiti nijednu novu vrednost koju drugi premijeri nisu štitili.

„Mi kao opozicioni poslanici smo u mraku informacija u vezi sa Kurtijevim pristupom dijalogu, nemamo nijedan njegov izveštaj pre nego što ode u Brisel, znamo da je i Bisljimi (Bislimi) imao sastanke i mi kao odbor nemamo informacije i ne znamo šta su principi. Pretvorilo se sve u unutrašnju političku bitku, umesto da bude poput tačke kada smo svi zajedno. Kurti ne brani nikakve nove vrednosti koje su prethodni premijeri nisu. Svi su bili na stanovištu da suverenitet i prava Kosova kao države treba da budu zaštićeni, kao i za nestale i druge teme koje on već pokreće. Nemamo ništa novo osim da on sedi za stolom kršeći sva obećanja koja je dao biračkom telu“, rekla je.

Između ostalog, ona kaže da joj nije jasno oko čega Kurti vodi dijalog i da, prema njenim rečima, mora postojati dogovor unutar političkih subjekata da bi uspeo u dijalogu.

„Sama činjenica da Kurti učestvuje na sastancima ne znači da je u pitanju stagnacija, to je pokušaj nastavka dijaloga, ali Kurti mora da ima dogovor unutar političkih subjekata o političkim stavovima, da bi otišao i bio uspešan u Briselu. Kada sedite za stolom trebalo bi da znate o čemu pregovarate, jer se nalazite između dve strane i ne možete samo ono za šta smatrate da je ispravno, da sa tim idete napred, tu je i EU, tu bi trebalo da bude SAD, što se stalno traži i mora jasno da se zna za šta se zalaže u ovom procesu “.

Musljiu-Šoši produžavanje dijaloga vidi kao nešto što samo ide u korist Srbije, ali kaže da proces dijaloga utiče i na neliberalizaciju viza za Kosovo.

„Produžavanje ovog procesa, tako da nemamo konačni sporazum, odgovara samo Srbiji i oni rade ovaj posao, jer imaju izbore sledeće godine, i da bi mi izgledali kao celina, a Kurti posebno – da ovaj proces prođe što bolje. Mislim da je ovo razlog zbog čega Kosovo stagnira u međunarodnim procesima i ne mislim da bi ovo trebalo biti povezano sa liberalizacijom viznog režima, jer smo ispunili sve političke i tehničke uslove. Sada kada bi vlada trebalo da ima pristup sa državama članicama EU, koje ne priznaju Kosovo, ali i onima koje su kognitivne i koje nisu za to da Kosovo ima liberalizaciju, trebalo bi da imamo posebnu strategiju“.

U međuvremenu, poslanica Alijanse za budućnost Kosova (AAK), Time Kadriaj, u intervjuu za EkonomiaOnline kaže da premijer Aljbin Kurti misli da je u Briselu pred pristalicama LVV-a i da može da poveća popularnost.

„Gospodin Kurti misli da je u Briselu ispred pristalica LVV-a i da može da poveća popularnost, on predstavlja Kosovo. Još uvek nemamo platformu za razgovore koja pojašnjava o čemu treba razgovarati, a o čemu ne, a nemamo principe za dijalog, znajući da Kurti ide na razgovore posle prazničnog maratona u Grčkoj i Francuskoj, bez pripreme i konsultacija i njegovo ponašanje nije iznenađujuće“.

Kaže da postoji nedovoljna priprema za tu temu, jer kreće u dijalog sa Srbijom nakon odmora u Grčkoj i Francuskoj.

„Imamo dijalog bez platforme i principa, što je žalosno i znate da za rundu razgovora on ima zakonsku obavezu da dođe i podnese izveštaj Skupštini Kosova, a sada je druga runda razgovora, a on nije došao“.

Dalje je iznela stavove koje imaju kao subjekt prema Asocijaciji opština sa srpskom većinom.

„Mi kao Alijansa imamo principe za dijalog i zahtevamo da Asocijacija nema izvršna ovlašćenja, ali Asocijacija može biti odobrena, prema presudi Ustavnog suda.“

„Dogovor i proces dijaloga moraju se završiti uzajamnim priznavanjem, a u ovom periodu tražimo od njega da od predsednika Bajdena zatraži specijalnog izaslanika koji će se baviti procesom dijaloga“.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.