Opet prekid sednice: Božović izašla za govornicu, odbornici Srpske po drugi put napustili salu

Sednica Skupštine opštine Severna Mitrovica prekinuta je danas samo nekoliko minuta nakon što je i počela. Svi odbornici GI "Srpska" su, po drugi put za redom, bez ikakvog obrazloženja, napustili sednicu u trenutku kada je nekadašnja predsedavajuća i članica GI SDP "Oliver Ivanović", Ksenija Božović, izašla za govornicu. Sadašnji predsedavajući, Dejan Gurešić, doskorašnji član iste stranke kao i Božovićeva, potom je odredio "kratku pauzu", a par minuta nakon toga i prekinuo sednicu, zbog kako je objasnio, nedostatka kvoruma. Ovo nije demokratija, ugrožena su sva moja prava, ako imaju većinu misle da mogu sve, poručila je Božović. Odbornici Srpske u skupštinskoj sali nisu bili dostupni za komentar, jer su odmah nakon prekida napustili salu.

"Ovo shvatam kao jedan vid bojkota, s obzirom na to da se drugi put dešava. Ovo nije demokratija, ja imam pravo da pričam. Mene nisu izabrali ni gradonačelnik, niti predsedavajući Skupštine opštine, izabrali su me građani," rekla je Božović novinarima nakon prekida sednice, dodajući:  

"Dužna sam jedino građanima da podnosim izveštaj o svom radu, što pokušavam da uradim. Oni ne vole to da čuju, već drugi put, tako da očekujem, sada, da se ovim problemom ozbiljno pozabave nadležne institucije."

U zapisniku sa prošle sednice nije zabeleženo da je sednica prekinuta

Na pitanje novinara da li ima objašnjenje odbornika GI "Srpska", zašto oni napuštaju sednicu, Božović je kazala: 

"Nemam nikakvo objašnjenje. Sa druge strane, ni prošlog puta to nisu rekli. Upravo sam htela da iznesem to sada, jer u zapisniku čak i ne stoji da je prošla sednica prekinuta, stoji samo da sam ja izašla. Posle toga je bila pauza. Ako nema kvoruma za rad, neko mora da obrazloži zašto ga nema i zašto su odbornici napustili sednicu." 

Božović je dodala i da nije pozvana ni na konsultacije oko odluka poslovnika, na koje su, kako je navela, u skladu sa zakonom dužni da je pozovu. 

"Očigledno misle da, ako imaju većinu, mogu sve," istakla je.

Ugrožena sva moja prava

Ona je podvukla i da su, ovakvim postupcima, "sva njena prava ugrožena".

"Prava odbornika, ženska prava, ljudska, prava na slobodu govora, prema tome ovo je strašno. Očigledno da skupština ima problema i oni koji treba da ih reše moraju vrlo brzo da reaguju," zaključila je Božović, vidno uznemirena. 

Svi odbornici GI "Srpska", kao i predsedavajući SO, Dejan Gurešić, bili su nedostupni za bilo kakav komentar, jer su odmah nakon prekida napustili salu u kojoj se sednica održavala. 

Podsetimo, svi odbornici GI "Srpska" su i na prošloj sednici, u trenutku kada je za govornicom izašla Božović, napustili salu. Kako, ni tada, nije bilo kvoruma za rad, odbornici su se nakon kratke pauze vratili, nastavivši sa radom, ali je, zatim, Božovićeva, napustila sednicu. Ksenija Božović donedavno je bila predsednica SO Severna Mitrovica, a smenjena je na predlog svog, takođe, nekadašnjeg partijskog saborca, a sadašnjeg odbornika SNS-a, Zorana Mojsilovića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.