Olivier: Specijalni sud protiv OVK nanosi štetu Kosovu

Izvor: RTK2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

"On (Specijalni sud ) je okrenut direktno protiv i ekskluzivno na selektivan način protiv Oslobodilačke vojske Kosova za pretpostavljene ratne zločine koje su počinili Kosovari u sukobu na Kosovu. Takav selektivan pristup ratnim zločinima, koji se bavi samo pretpostavljenim zločinima jedne strane u sukobu je neviđen", rekao je bivši šef zakonske kancelarije UNMIK-a, Aleksandar Borg Olivier, u intervjuu "Kohi ditore".

Kosovo nema nikakvu obavezu da prihvati Specijalni sud za pretpostavljene zločine OVK niti da olakša njegovo formiranje koje je predložila Evropska unijia, rekao je Aleksandar Borg Olivier. 
 
Bivši šef zakonske kancelarije UNMIK-a je jedan od retkih stranaca koji ne vidi ništa dobro od ovog suda i otvoreno priznaje da je on okrenut isključivo protiv OVK. 
 
Iz tog razloga u intervjuu za "Kohu Ditore", je rekao da Kosovske institucije ne treba da daju saglasnost za formiranje ovog suda bez obzira na pritisak stranih prijatelja. 
 
Advokat koji je izvesno vreme radio i kao specijalni savetnik premijera Tačija je izjavio da pravosudni sistem na Kosovu treba da se bavi i da krivično goni ratne zločine rasvetljene istragom tužioca Williamsona. 
 
Po njegovim rečima, dosijei će moći da se stave pod kontrolu i odgovornost EULEX-a koji ima mandat za takve slučajeve.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.