Oliver Ivanović od danas u kućnom pritvoru

Vest je ažurirana u 13:30

Međunarodno veće sudija u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici odredilo je meru kućnog pritvora lideru GI "Srbija, demokratija, pravda", Oliveru Ivanoviću, potvrdio je njegov advokat, Nebojša Vlajić. Kućni pritvor određen je na dva meseca, a nakon toga, po njegovim rečima, biće doneto novo rešenje. Ivanović će u toku dana biti prebačen u svoj stan. Vlajić nije mogao da precizira kada će početi ponovljeni sudski postupak. Zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev, koji je danas, zajedno sa Ivanovićevom porodicom, bio ispred Osnovnog suda, istakao je da je odluka o kućnom pritvoru "svojevrsni produžetak agonije i nepravde koja traje više od tri godine". Supruga Ivanovića, Milena Ivanović, ipak, smatra da je načinjen još jedan korak ka "velikoj pravdi i slobodi". Ovo je drugi put da lideru GI SDP sudski pritvor bude zamenjen kućnim. Prethodno je takva odluka doneta sredinom septembra prošle godine.

"Sudija, predsednica veća, upravo je donela odluku kojem je gospodinu Oliveru Ivanoviću ukinula sudski i odredila kućni pritvor. On će u toku današnjeg dana, kada se obave sve formalnosti oko otpusta u mitrovičkom zatvoru – biti prevežen u stan, izjavio je, po završetku sednice, Ivanovićev branilac, Nebojša Vlajić. 

"Ovaj pritvor je određen na dva meseca, a nakon toga će biti doneto novo rešenje," dodao je. 

Pravda na kašičicu i u delovima

Vlajić je istakao i da ima utisak da Osnovni sud u Severnoj Mitrovici, pravdu deli na "kašičiću i u delovima", kao što je to učinio Apelacioni sud koji, kako je kazao, nije imao hrabrosti da potpuno oslobodi Ivanovića. 

Milena Ivanović: Korak ka velikoj pravdi i slobodi

Supruga Olivera Ivanovića, Milena Ivanović, istakla je da je načinjen još jedan korak ka "velikoj pravdi i slobodi". 

"Ono što očekujem jeste da će Oliver, posle ovih dva meseca u kućnom pritvoru, biti pušten da se brani sa slobode i konačno se nazire kraj ovoj velikoj farsi koja je započela pre tri godine," dodala je.

Ako je ovo jedan korak ka njegovoj konačnoj slobodi – mi ovo rešenje pozdravljamo

"Prema tome, Osnovni sud, umesto da potpuno oslobodi gospodina Ivanovića da se brani sa slobode, određuje kućni pritvor. Ali, ako je ovo jedan korak ka njegovoj konačnoj slobodi, mi ovo rešenje pozdravljamo," podvukao je. 

Na pitanje novinara kada se očekuje da će početi ponovljeno suđenje Ivanoviću, Vlajić je odgovorio: 

"Ne zna se. Imaćemo statusnu konferenciju početkom marta, kada će biti određeno kada će postupak početi i dve glavne stvari koje je tiču tehnike ovog suđenja – ko će biti svedoci, koliko će ih biti i koliko se predviđa da će suđenje trajati."

Kozarev: Tražimo hitno i neodložno oslobađanje

Tokom sednice sudskog veća, ispred suda je, uz brojne novinarske ekipe, nekoliko okupljenih građana, članova Ivanovićeve porodice, bio i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev. 

On je kazao da su svi solidarni sa porodicom Ivanović i da pozitivno gledaju na to što će on sa svojom porodicom, posle toliko vremena, moći da provede naredna dva meseca.

"Pravno i politički gledano, jako je bitno da mi ostajemo na poziciji da tražimo hitno i neodložno njegovo oslobađanje i smatramo bilo kakvu odluku o pritvoru, pa i ovu o kućnom pritvoru – kao svojevrsni produžetak agonije i nepravde koja traje više od tri godine," istakao je Kozarev. 

Apelacioni sud u Prištini doneo je prošle nedelje odluku da se suđenje Oliveru Ivanoviću vrati na ponovni postupak. Na ponovni postupak vraća se samo deo optužnice koji se odnosi na dela iz 1999., za koja se Ivanović do sada teretio, dok je za dela iz 2000., potvrđena oslobađajuća presuda koju je prethodno doneo Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je, 21. januara prošle godine, osuđen na devet godina zatvora, zbog "ratnog zločina" tokom 1999. godine. Njemu je suđeno po zajedničkoj optužnici prema kojoj se sudilo penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije, Dragoljubu Delibašiću, Iliji i Nebojši Vujačiću, kao i Aleksandru Lazoviću, koji su oslobođeni

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.