Oliver Ivanović danas kući sa porodicom slavi Svetog Nikolu

Prvi put posle 11 meseci pritvora, Oliver Ivanović će danas biti pušten na slobodu, iako svega na par sati, KoSSev nezvanično saznaje iz više poverljivih izvora bliskim sudu i međunarodnim misijama. Dan posle osmočasovnog prvog sudskog ročišta, on će danas od 12 do 15 časova, nepun kilometar dalje od pritvorske ćelije  u Severnoj Mitrovici, u kojoj je proveo devet meseci, sa porodicom i prijateljima, proslaviti svoju slavu Sveti Nikola, nakon čega se vraća u pritvor.

Suđenje petorici Srba sa Severa Kosova počelo je uoči proslave Svetog Nikole, najzastupljenije od svih slava u srpskom narodu. Po narodnoj izreci, polovina Srba danas slavi slavu, a polovina ide u goste na slavu.

Pročitajte još:

Oliver upravo nekome smeta u ovom trenutku

Kontraverzno hapšenje: od "opasnog momka", preko "umerenog Srbina", "pragmatičnog političara" do pritvorenika

Oliver Ivanović uhapšen je 27. januara ove godine, takođe na veliki srpski praznik – Svetog Savu, a pre nego da 12. marta bude prebačen u Severnu Mitrovicu, bio je u pritvorskoj jedinici u Prištini, zbog čega je i devet dana štrajkovao glađu, zahtevajući da bude prebačen zbog loših uslova i rizika kojima je bio izložen. Sve žalbe advokata da bude pušten iz pritvora i da se brani sa slobode, do sada su odbijene, uz zvanično obrazloženje da bi mogao da utiče na svedoke.

Iz pritvora je više puta, posredstvom advokata, davao intervjue za medije u Srbiji, u kojima je ponavljao da se radi o montiranom sudskom postupku i pozitivno je ocenjivao podršku koju dobija od aktuelne vlasti iz Srbije. Svakodnevno prati politička dešavanja u Prištini, na Severu Kosova i u Beogradu. Takođe su ga u pritvoru, pored redovnih poseta članova porodice, obilazili i predstavnici vlade Srbije, politički zvaničnici, advokati iz Srbije i predstavnici Crkve.

Optužnica protiv Olivera Ivanovića podignuta je 11. avgusta, a prvo pripremno ročište održano je 26. avgusta, kada se Ivanović, sa još četvoricom Srba sa Severa Kosova, prvi put pojavio u sudnici. Pripremnom ročištu je tada, uz političke predstavnike sa Severa, prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Ivanović se tereti da je učestvovao u zločinima 1999. i 2000. godine, uključujući i teško ubistvo. Jučerašnjem ročištu prisustvovali su i navodni oštećeni, što je pojačalo pritisak u sudnici. Odbrana je posle maratonskog prvog dana suđenja navela da optužnica nije utemeljena na validnim dokazima, da su ljudska prava Olivera Ivanovića teško prekršena, te da se radi o događaju koji se desio pre 15 godina, dok se istraga sprovodila tek sada, a za to vreme okrivljeni su u pritvoru godinu dana i njihova prava na odbranu su ograničena.

Puštanje članova Dreničke grupe iz pritvora
 
I član Dreničke grupe, Sabit Geci, takođe je izlazio iz pritvora. Njemu je sudija 5. avgusta dozvolio da prisustvuje sahrani svog unuka Ruždija Šaćirija, kojeg je navodno ubio Gani Geci. Sabitu Geciju se sudi za ratne zločine, a optužen je inače i da je, kao član UČK-a, u saučesništvu sa Sahitom Jašarijem i nekoliko, za sada nepoznatih pripadnika UČK-a, pred brojnim svedocima, motornom testerom odsekao glavu srpskom policajcu, Ivanu Bulatoviću, i masakrirao njegovo telo, u Likovcu, sredinom juna 1998. godine.
 
A druga dvojica optuženih iz Dreničke grupe, Ismet Hadža i Avni Zabelji, 10. oktobra su odlukom Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici pušteni iz pritvora.
 
Ismet Hadža je, takođe, sredinom avgusta, a dva dana nakon što je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv petorice Srba, pušten iz pritvora uz kauciju od dvadeset hiljada evra. Ovakva odluka suda bila je povod da Ivanovićeva partija GI SDP, optuži EULEX da primenjuje dvostruke standarde, podsećajući javnost da su zahtevi da se njihov lider brani sa slobode – "odbijani uvek istim obrazloženjima." Hadža je ubrzo i vraćen u pritvor tada, što su neki protumačili kao da je to urađeno usled pritiska javnosti.
 

Nastavak suđenja Ivanoviću i ostaloj četvorici Srba očekuje se 21. januara, kada će početi i ispitivanje svedoka optužbe.


RTK2/B92/Beta – U pauzi jučerašnjeg suđenja Oliver Ivanović je razgovarao i sa prisutnim novinarima:

”Narušili su mi ugled i ja sad moram da se svima dokazujem da sam nevin. Jedva sam čekao početak suđenja. Ovo ne može da se zataškava. Moram, jer će mi u suprotnom ceo život biti obeležen time. Naneli su mi ogromnu štetu. U pritvoru sam 11 meseci, odvojen od porodice, dece. To je posebna priča.”

”Pratila me je francuska žandarmerija, karabinjeri, poljski specijalci, Pakistanci, Rumuni – i svaki put su mogli da me odvedu, uhapse. Nisu imali nikakve dokaze punih 15 godina. Međunarodni tužilac je 2002. godine odustao od pokretanja postupka posle dvogodišnje istrage. Ali, postalo je veoma važno da se to učini i ja sam u pritvoru od 27. januara.”

On je podsetio da se u proteklih 15 godina sreo sa više predsednika država, tri generalna sekretara NATO-a, članovima NATO-a, sa stotinak ministara spoljnih poslova, sa zamenicima Državnih sekretara SAD-a, Rusije, Kine i oko sto drugih ministara: 

”Svi oni pre nego se sretnu s nekim, proveravaju ima li nešto sumnjivo u karijeri njihovog budućeg sagovornika.” 


 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.