Ofanziva vlasti u gašenju ćelija ISIS-a na Kosovu uspešna

Izvor: Lajmi.net (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Mere koje su preduzele kosovske vlasti protiv organizacija i pojedinaca koji su učestvovali i regrutovali ljude za učešće u ratovima u Siriji i Iraku, u obaveštajnim izveštajima ocenjene su kao uspešne. Procenjuje se da su ove mere doprinele likvidaciji ćelija ISIS-a na Kosovu.

Učešće kosovskih građana u borbama u Siriji dovelo je do mobilizacije lokalne i međunarodne vlasti da preduzmu konkretne korake za sprečavanje širenja ovog fenomena na Kosovu. Kosovo je sada postalo deo Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a, a njegove mogućnosti su sadržane u tome da doprinosi razmeni obaveštajnih podataka, učestvuje u sprovođenju zajedničkih istraga i sarađuje u oblastima od interesa, uključujući i zabranu određenim licima da se pridružuju terorističkim grupama u Siriji i Iraku.

Prema poverljivom izveštaju u koji je uvid imao Lajmi.net, nekoliko faktora je doprinelo smanjenju širenja ovog fenomena na Kosovu.

"Usvajanje zakona kojim se sankcioniše pridruživanje naoružanim grupama tako što se tretira kao kao zločin. Ofanziva preduzeta krajem 2013. i početkom 2014. godine prema ISIS-u. Pozivi iz relevantnih institucija da se ne ide u rat u Siriji. Inhibicija, ili sprečavanje osoba u nadležnim institucijama da ne putuju u pravcu Sirije. Preduzimanje pravnih akcija protiv lica osumnjičenih za umešanost u terorističkim grupama, grupama za podršku, izazivanje mržnje, razdora, ili verske netrpeljivosti," neke su od akcija preduzetih od strane institucija kako bi se sprečio ekstremizam na Kosovu, navodi se u izveštaju.

Na osnovu kosovskih zakona preduzimaju se konkretne mere protiv desetine pojedinaca koji se nalaze pod sumnjom za učešće u ekstremističkim i terorističkim organizacijama koje su uključene u sukob u Siriji / Iraku.

Takođe, preduzete su mere protiv onih koji motivišu, podstiču, regrutuju, finansiraju i koordinišu slanje drugih građana u ove sukobe.

"Za izazivanje verske, nacionalne i rasne mržnje na Kosovu uhapšeno je 5. novembra 2013. godine pet ljudi. Dana 26. juna, 2014. uhapšeno je četvoro ljudi; 11. avgusta, 2014. uhapšeno je 47 ljudi, 15 ljudi 17. septembra, a 15. septembra su suspendovane aktivnosti 14 lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija", navodi se u poverljivom izveštaju, u koji je Lajmi.net. imao uvid. Prema ovom izveštaju, hapšenja osumnjičenih, u manjem broju, nastavila su se u poslednjih nekoliko meseci.

Kosovske vlasti, prema ovom izveštaju, nastavljaju da preduzimaju i druge mere nadzora. Aktivnosti svih lica koja podržavaju "sveti rat" u Siriji prate bezbednosne i obaveštajne službe. Takođe, pod nadzorom su lica koja su učestvovala u sukobu u Siriji / Iraku, a nakon njihovog povratka.

"Navodno je 31 osoba bila u Siriji, i one se nalaze u procesu potvrđivanja," kaže se u izveštaju i dodaje da kosovske vlasti veoma striktno sprovode mere zabrane za strana lica sa tzv. "Stop List"-e, a koja su podržala ideju svetog rata. 

Uprkos tome što se bezbednosno okruženje na Kosovu procenjuje kao relativno mirno, postoji rizik da može doći do izvođenja akcija od strane pojedinaca, ili da pojedinac dobije instrukcije od drugih za izvođenje akcija.

A pogotovo posle oružane kampanje SAD i savezničkih zemalja da smanje kapacitet ISIS-a, u zemljama Zapadnog Balkana može se očekivati nov razvoj. "Raspuštanje i distribucija pripadnika terorističkih grupa 'Al Nusrat' i 'ISIS' u zemljama porekla, a čija je misija da počine terorističke napade dovela je i do mogućnosti da osobe sa ekstremnim umovima mogu pojedinačno izvesti teroristički čin – takozvanu 'vuk samotnjak' – kako je u izveštaju opisana stvarna pretnja i za Kosovo.

Koordinacija između službi bezbednosti sa međunarodnim strateškim partnerima, smatra se da je od vitalnog značaja za sprečavanje terorističkih napada. (Lajmi.net)

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.