Izložba rukotvorina mališana sa smetanjama u razvoju na mitrovičkom šetalištu

Promocija prava
Foto: KoSSev

U Kosovskoj Mitrovici kod spomenika Knezu Lazaru danas je održana humanitarna akcija pod sloganom “Dozvoli mi, pokazaću ti”, s ciljem javne promocije prava dece sa poteškoćama u razvoju. Deo akcije činila je i ulična prodaja ručno izrađenih predmeta 150 mališana iz severnih opština koji su nastali na nedavno održanoj radionici.

Inicijativa je pokrenuta od strane četiri učenice Medicinske škole – članice grupe „Štrumpfovi“, koje su danas prolaznicima delile tematski prigodan materijal.

Marija Slavković, jedna od članica grupe Štrumpfovi, kaže da je današnji događaj organizovan s ciljem podizanja svesti o pravima dece sa smetnjama u razvoju.

Marija Slavković
Foto: KoSSev

„Želimo da razbijemo predrasude koje pojedini ljudi tj. naši građani imaju o njima. Želimo da pokažemo da oni imaju više sposobnosti nego što neki misle da oni imaju“ kazala je Slavković.

Dodala je da su predmete koji su izloženi na današnjoj izložbi pravila sama deca i navodi da sakupljaju novac za Udruženje roditelja „Podrži me“.

Bilo je među tim predmetima ručno oslikanih šolja, saksija sa cvećem i flaša.

Foto: KoSSev

Udruženje roditelja „Podrži me“  iz Kosovske Mitrovice postoji već tri godine i prvo je udruženje koje okuplja roditelje dece sa smetnjama u razvoju na prostoru Kosova i Metohije.

Još jedan od ciljeva današnje akcije je svakako uključenje mališana sa smetnjama u razvoju u zajednicu i društvene aktivnosti.

„Registrovano je 150 porodica koje imaju decu sa smetnjama u razvoju, i tokom godina smo čuli i dosta žalbi da deca nisu prihvaćena, kako su odbačena zbog izgleda i sličnog. Ovim smo hteli na neki način da ih uključimo u zajednicu, da pokažemo svima da oni mogu, da su sposobni da rade i da budu uključeni u stalne društvene aktivnosti“, kazala je Slavković.

Mališanima su danas ujedno podeljeni baloni i bedževi sa natpisom Da li sam smetnja ako imam smetnju, kao i flajeri koji su sadržali delove Konvencije o pravima deteta. Sav prihod ostavaren današnjom uličnom prodajom, biće uplaćen Udruženju roditelja “Podrži me”.

Ivana Rakić, predsednica Udruženja roditelja „Podrži me“ istakla je da joj je drago da se mladi uključuju i da su prepoznali šta je najpotrebnije ovom udruženju i ovoj deci.

„Na Kosovu i Metohiji ima 144 dece i mladih koji su u ovom udruženju. Zahvaljujem se UNICEF-u na ovim radionicima koje su sa našom decom odradili, za njih je to bilo veliko zadovoljstvo“, kazala je Rakić.

„Mogu da kažem da mi je drago da su mlade devojke krenule da pomažu ovoj najugroženijoj populaciji, a to su deca sa poteškoćama u razvoju. Nadam se da će ovakvih akcija biti u budućnosti. Bilo bi lepo da one služe kao primer mladima da se uključe i da pre svega pomognu onima kojima je pomoć preko potrebna”, dodaje.

Grupu Štrumpfovi čine učenici završne godine Srednje medicinske škole, koja je deo projekta za mlade pod nazivom PODIUM. Projekat sprovodi NVO Asocijacija za mir Kosovo, a podržan je od strane UNICEF-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.