Odložena statusna konferencija i rok za prenos slučaja Gucati-Haradinaj pretresnom veću

Nasim haradinaj Hisni GUcati

Predaja spisa predmeta pretresnom veću u predmetu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja pomerena je za 16. jul. Odlukom Apelacionog veća Specijalnog suda, pomeren je i termin održavanja šeste statusne konferencije, ali i određen rok za podnošenje prepravljene verzije optužnice u ovom slučaju.

Sudija za prethodni postupak, Nikolas Giju, naznačio je prethodno 2. jul kao okvirni datum za prenos spisa predmeta sudskom veću.

Nakon odluke koju je juče donelo Apelaciono veće, pretpretresni sudija odlučio je da promeni prethodno rok do 16. jula.

Iz Specijalnog suda podsećaju da je pretpretresni sudija 11. decembra delimično potvrdio optužnicu koje je specijalni tužilac podneo 30. oktobra, a tada je i naložio ovom tužilaštvu da podnese revidiranu optužnicu.

U novoj odluci naloženo je Specijalnom tužilaštvu da podnese prepravljenu optužnicu do 5. jula.

U dokumentu se precizira da se prepravke optužnice, između ostalog, odnose na dalje pojedinosti o identitetu saizvršilaca i saučesnika.

Pretpretresni sudija je ujedno još 9. juna izdao nalog za revidirani kalendar nalažući odbrani da preda svoj pretpretresni podnesak do 22. juna. Međutim, novom odlukom naloženo je odbrani da svoj pretpretresni podnesak, ukoliko želi, podnese do 12. jula.

Odbrana Nasima Haradinaja je zatražila 19. juna produženje roka za podnošenje pretpretresnog podneska do 12. jula.

Takođe je odložena šesta statusna konferencija koja je prethodno bilo zakazana za sutra, za 14. jul u 15.00.

„U sladu sa pravilom 96(1) Pravilnika, i uzimajući u ozir izraženu sklonost strana da održe statusnu konferenciju nakon podnošenja pretpretresnog postupka, sudija za pretresni postupak saziva šestu statusnu konferenciju radi nadgledanja završnih koraka priprema za prenos spisa“, navodi se u odluci.

Na ovoj statusnoj konferenciji sudija će zatražiti odgovore na pitanja o ažuriranju komunikacije između branioca i klijenta u pritvorskim objektima, prevodu dokumenata i svim preostalim nedoumicama, procesu obelodanjivanja, o nerešenim zahtevima odbrane u vezi sa prepravljenom verzijom optužnice, kao i istragom odbrane.

Optužnica

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.