Odbrana: Saljih Mustafa se tokom rata na Kosovu bavio humanitarnim radom

Saljih Mustafa Specijalni sud
FOTO: Specijalni sud/Printscreen

U nastavku haškog procesa bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi (Salih), odbrana je danas, preko svedoka Jakupa Ismailjija, dokazivala da se Mustafa za vreme rata na Kosovu 1999. bavio humanitarnim radom.

Optužnica Mustafu (50), tadašnjeg komandanta jedinice BIA u sastavu OVK, tereti, u četiri tačke, za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo Albanaca u bazi BIA u selu Zlaš na planini Goljak, istočno od Prištine, od 1. do 19. aprila 1999.

Treći svedok odbrane Ismailji izjavio je da je, kao vojnik BIA, do početka NATO bombardovanja, 24. marta 1999., bio član kriznog štaba za humanitarnu pomoć raseljenom albanskom stanovništu koje je utočište potražilo u Prištini.

Pošto je NATO počeo da bombarduje Prištinu, Ismailji je, kako je ispričao, pobegao u selo Butovac, gde se, četiri ili pet dana kasnije, prvi put sastao sa Mustafom.

„Mustafa nam je rekao gde treba da idemo, gde su drugi članovi kriznog štaba“, rekao je svedok pred sudom za zločine OVK u Hagu.

Više sastanaka sa Mustafom, koji su usledili narednih dana, bilo je posvećeno, po Ismailijevim rečima, operaciji dostavljanja humanitarne pomoći raseljenim Albancima.

Svedok je sa Mustafom razmatrao „strateški plan“ kako da iz skladišta u Prištini izvuku lekove, hranu i druge potrepštine i podele ih civilima koji su izbegli na planinu Goljak.

Ismailji je kazao da je taj plan sproveden i da su lekovi i hrana preneti u improvizovana skladišta u šumi kod sela Butovac.

Mustafu je Ismailji, kako je posvedočio, video još nekoliko puta. Jednom mu je Mustafa rekao da ide „kod ranjenika“, ali on nije znao gde.

Po svedoku, Mustafa tada nije nosio uniformu, već samo „lovačku jaknu“ bez vidljivih amblema, ali je bio naoružan „škorpionom“.

Za jedinicu BIA, svedok je rekao da je bila „kao i svaka druga“.

Sličan iskaz dao je i prethodni svedok Ahmet Ademi.

Ademi je izjavio da je, krajem marta i početkom aprila 1999, dok je radio u „paralelnom“ Crvenom krstu Kosova razgovarao sa Mustafom.

„Hteo je da od nas prikupi informacije, da li imamo problema, da li nas neko maltretira. Mi smo mu rekli šta se događa u susedstvu“, izjavio je Ademi.

Prema svedokovom iskazu, Mustafa tada nije bio naoružan.

Mustafina odbrana nastavlja svoj dokazni postupak.

Po optužnici, Mustafina jedinica je u Zlašu, u aprilu 1999, pritvorila šestoricu Albanaca koje je smatrala „kolaborantima“ sa srpskim vlastima, „špijunima“ ili političkim protivnicima.

Jedan od pritvorenih ubijen je u Zlašu, a petorica su puštena na slobodu, sredinom aprila.

Mustafu su 24. septembra 2020. u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag i od tada je u sudskom pritvoru.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, Mustafa je izjavio da nije kriv.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.