Odbrana Dreničke grupe 2: Svedok "A" svedočio sa namerom da uništi reputaciju štaba UČK

Danas je u Osnovnom sudu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici nastavljeno suđenje Dreničkoj grupi 2. U ovom slučaju desetorica optuženih – Jahir Demaku, Zećir Demaku, Hisni Tači, Sulejman Selimi, Agim Demaj, Baškim Demaj, Selman Demaj, Fadilj Demaku, Nedžad Demaku i Driton Demaj, terete se za ratne zločine nad civilima u zatvoru u Likovcu, koji su, kako navodi optužnica, izvršeni u avgustu i septembru 1998. godine.
 
KOSSEV SPECIJALNO SA SUĐENJA DRENIČKOJ GRUPI.
 
Drugo ročište u slučaju Dreničke grupe 2 obeležile su uvodne reči odbrane. Odbrana tvrdi da je optužnica neprecizna, da su izjave svedoka "A" i "B" uopštene, bez mnogo detalja, dok neki od advokata tvrde da njihovi klijenti uopšte nisu bili na Kosovu i Metohiji u vreme koje je opisano u optužnici. 
 
Posebno interesantne su bile uvodne reči branioca Šefćeta Ibrahimija, advokata Baškima Demaja, kao i Kadrija Osaja, advokata Dritona Demaja. Oba advokata tvrde da imaju dokaze i svedoke koji će dokazati nevinost njihovih branjenika. 

Pročitajte još:

 Svedok "A" o Sulejmanu Selimiju: "Dok me je tukao govorio je, uzeću ti dušu malo po malo"

Prvi dan suđenja Dreničkoj grupi 2

Suđenje Dreničkoj grupi – svedok "A" o svojim prvim danima u zatvoru u Likovcu

Branioci Dreničke grupe o svedocima: "Izdajnici, ili heroji pravde?!"

Nastavak suđenja Dreničkoj grupi: branioci veruju u "pravičnost sudskog veća"

2. dan suđenja Dreničkoj grupi – u sudu prisutni Ljuštaku, Jašari i Hadža

Ljuštaku, Jašari i Hadža danas u sudnici u Severnoj Mitrovici?

Izdat nalog za hapšenje Ljuštakua, Jašarija i Hadže

 
Šefćet Ibrahimi tvrdi da je svedočenje svedoka "A" uopšteno, te da je njegovo svedočenje tendenciozno zbog namere da se osveti i da uništi reputaciju štaba UČK-a. 
 
"Svedok A na jedan vrlo uopšten i površan način opisuje, kako pojedinačne, tako i grupne događaje i zato smatram da je njegova izjava tendenciozna zbog njegove namere da se osveti i da osramoti, uništi reputaciju glavnog štaba UČK-a," rekao je Ibrahimi, dodavši da će dokazi dokazati nevinost, kako njegovog klijenta, tako i ostalih optuženih, objasnio je advokat Ibrahimi.
 
Advokat Baškima Demaja dalje tvrdi da Demaj nije bio u Likovcu u vreme koje je opisano u optužnici, navodeći da je potrebno ispitati i svedoke koje je on predložio. 
 
"Predlažem svedoke koji mogu da potvrde da moj kiljent ne samo tada, nego nikada nije bio u Likovcu, niti je posetio Likovac. Zapravo njegov položaj je bio sa drugim vojnicima u selu Gornje Obrinje i tu su se odigrale sve vojne akcije koje je on preuzeo i koje su mu dodeljene od strane njegovih nadređenih. Tako da predlažem da se saslušaju sledeći svedoci: Driton Romaj iz Drenasa/Glogovac, Besim Vrloku iz Bajinca – opština Drenas/Glogovac, Redžep Hodža iz sela Kajkovo – opština Drenas/Glogovac i Arben Bazaj iz sela Trstenik – opština Drenas/Glogovac," objasnio je advokat Šefćet Ibrahimi. 
 
Sa druge strane, branilac Dritona Demaja, Kadri Osaj, tvrdi da ima fotografiju kao dokaz  da je njegov branjenik, u vreme koje je opisano u optužnici, bio u Albaniji, te da i on predlaže svedoke, koji će svojim izjavama dokazati da je njegov klijent nevin. 
 
"Pošto pričamo o dokazu, ovde imam fotografiju koju želim da predam. Ovde na ovoj fotografiji sa Dritonom je još jedna osoba, svedok kojeg ranije nismo spominjali. Ovaj dokaz jasno pokazuje bunker koji je u pozadini koji je u Albaniji, jer mi nemamo takve bunkere na Kosovu. Za Vas neće biti moguće da identifikujete to mesto, jer ne dolazite iz ove oblasti, ali bunker u pozadini dokazuje da je fotografija napravljena u Albaniji," objasnio je Osaj, koji je dodao i da postoji još jedan dokaz – pismeni dokaz nekadašnjeg komandanta njegovog klijenta, Ise Đemajilja, kao i njegovih vojnika – Fatmira Kićine, Ismeta Đemajlja, Džafera Demaja, Envera Demaja, Fatona Demakua, Ragipa Demaja, Safeta Mehe, ali i civilnog svedoka koji može da svedoči o alibiju njegovog klijenta.
 
Suđenje se nastavlja sutra u Osnovnom sudu u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.