Odbornik GI SDP: Dnevni red SO kao u Vankuveru, a treba da raspravljamo o bezbednosti

"Jedan od nas je tragično stradao, a do danas se nismo okupili i održali komemorativnu sednicu. Ponašali smo se kao da se ništa nije desilo. Sa ovim dnevnim redom ponašamo se kao da se i u Mitrovici ništa ne dešava ovih meseci – nema teme 'bezbednost u gradu'. Ako pogledamo predloženi dnevni red, deluje kao da se sastala skupština u najidealnijem mestu na svetu, na primer, u Vankuveru. Logično bi bilo da, posle svega što se desilo u januaru u ovom gradu – raspravljamo i o bezbednosti u gradu" – ovim rečima se odbornik SDP-a ubijenog Olivera Ivanovića, Marko Jakšić, danas obratio kolegama u Skupštini opštine Severna Mitrovica, zahtevajući da tačka dnevnog reda bude i bezbednosna situacija u Severnoj Mitrovici. Prva sednica SO Severna Mitrovica od ubistva Olivera Ivanovića – pre skoro dva meseca – započela je minutom ćutanja. Ipak, osim Ivanovićevih partijskih saboraca – Jakšića i Ksenije Božović, nijedan od kolega odbornika nije se složio sa time da jedna od tačaka današnjeg dnevnog reda bude bezbednost u gradu. Odbornici Srpske liste slažu se da o bezbednosti "treba da se raspravlja", ali na četvrtoj redovnoj sednici – krajem marta. Kao razlog za to naveli su da danas na sednici nije bilo "merodavnih ljudi", a to su, kako je gradonačelnik Goran Rakić objasnio, predstavnici "ki-pi-es policije ili EULEX-a".

Jakšić: Šta se dešava sa istragom ubistva Ivanovića, čestim etničkim sukobima; šta se desilo na Badnji dan i kakvi su rezultati istrage sukoba gde je bilo povređenih građana i predstavnika policije?

Zahtevajući da se raspravlja o bezbednosti, Jakšić je, takođe, poručio: 

"Ovde nema predstavnika policije koje bi mogli da pitamo šta se dešava sa istragom ubistva Olivera Ivanovića, sa čestim etničkim sukobima na mostu i oko mosta, šta se desilo na Badnji dan i kakvi su rezultati istrage povodom tog sukoba u gradu gde je bilo povređenih i građana, ali i predstavnika policije."

Rakić: Tragičan događaj koji zaslužuje veće požrtvovanje svih organa 

A gradonačelniku Severne Mitrovice, Goranu Rakiću, žao je, kaže, što sednici ne prisustvuju "predstavnici Ki-pi-es policije, ili EULEX-a".

"Da čujemo dokle se stiglo sa istragom, upravo iz razloga da bi izbegli političke neke izjave na tu vrlo osetljivu temu," istakao je dalje, ne navodeći, međutim, zašto nije zahtevao da oni i prisustvuju današnjoj sednici.

Ipak, to će učiniti za narednu:

"Ovaj tragičan događaj, koji se desio, zaslužuje veće požrtvovanje svih organa i zahtevao bih i tražio da na sledećoj našoj sednici budu prisutni predstavnici i EULEX-a, KFOR-a i ki-pi-esa – da od njih čujemo ukoliko imaju neki podatak dokle se stiglo sa istragom."

SO-u nedostaje Odbor za politiku i finansije na kojem bi se, kaže dalje, raspravljalo upravo i o bezbednosti, dodaje. 

"I nije prvi put da mi ukazujemo da bezbednost u našem gradu nije na zavidnom nivou, naročito sad kad su ponovo aktuelizovani radovi na mostu," kazao je gradonačelnik. 

Zaporožac: Nemamo merodavne ljude, o bezbednosti treba pričati i onako kako je rekao naš gradonačelnik

Direktor O.Š. "Branko Radičević" i odbornik ove SO, Ivan Zaporožac, predložio je da se o bezbednosti raspravlja na, kako je rekao – nekoj od narednih sednica: 

"Naravno posle ovog tragičnog događaja da treba pričati o bezbednosti i naravno da treba pričati onako kako je rekao i naš gradonačelnik. Ali predlažem da ostavimo to za narednu sednicu zato što nemamo ljude merodavne koji bi nam bilo šta rekli, mogli bi samo u nedogled da pričamo."

Predlog da se raspravlja o bezbednosti podržali samo Jakšić i Božović, odbornici Srpske liste i albanske zajednice zajedno za raspravu o bezbednosti za kraj marta 

Za Jakšićev predlog glasali su samo sam Jakšić i njegova stranačka koleginica, odbornica SDP-a, Ksenija Božović, dok su odbornici Srpske bili protiv, a uzdržani albanski. Sa druge strane, predlog da se na četvrtoj redovnoj sednici, na kojoj se očekuje prisustvo komandira KP-a za Sever – raspravlja o bezbednosti podržali su svih 12 odbornika Srpske i albanski odbornici, dok Jakšić i Božović nisu glasali za ovaj predlog. 

Danijela Vujičić umesto Dušice Đinović, izabrani članovi Odbora za politiku i finansije i Radne grupe 

SO je danas dobila i novu odbornicu, odnosno, na mesto Dušice Đinović iz Srpske liste, koja je podnela ostavku "iz ličnih razloga", imenovana je Danijela Vujičić.

Na istoj sednici odbornici SO Severna Mitrovica izabrali su članove Skupštinskog odbora za politiku i finansije. Članovi iz redova Srpske su – predsedavajući Dejan Gurešić, Jasmina Dedić i Ivan Zaporožac, Gondže Čauši ispred Demokratske partije Kosova i Ksenija Božović ispred SDP-a.

Izabrana je i Radna grupa za izmenu i dopunu poslovnika o radu SO-a. Ispred Srpske, članovi su – predsedavajući Dejan Gurešić, Nemanja Biševac, Igor Simić, ispred PDK – Baškim Cimilji i ispred SDP-a – Marko Jakšić.

Na sledećoj sednici, koja se održava u sredu – očekuje se da odbornici izaberu članove Odbora za zajednice.

 Kosovo Sever portal nije dobio obaveštenje za medije o održavanju sednice Skupštine opštine Severna Mitrovica u kosovskom sistemu.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.