Odbornici SO Zvečan: Apelacioni sud u Prištini da preispita presudu Ivanoviću. Protest podrške u petak

Odbornici kosovske Skupštine opštine Zvečan su na juče održanoj sednici, prvoj u ovoj godini, pokrenuli inicijativu da Apelacioni sud u Prištini "preispita" presudu kosovskog Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici kojom je lider GI SDP, Oliver Ivanović, osuđen na 9 godina zatvora zbog "ratnog zločina" od 1999. godine. Odbornici ove SO ocenili su da je odluka suda "nepravedna i politički motivisana", te stoga smatraju "neophodnim" da se ona preispita. Oni, takođe, ističu da "ovakvi sudski procesi ugrožavaju poverenje u moguć zajednički suživot". Ovu inicijativu podržalo je 18, od ukupno 19 odbornika, koliko je bilo prisutno na jučerašnjoj sednici. A, odbornik ove SO i jedan od branilaca Olivera Ivanovića, advokat Nebojša Vlajić, najavio je protest podrške Ivanoviću, koji će se održati u petak, u 11 sati, na trgu Šumadija u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. 

Janković: "Koliko para, toliko i muzike"

Objašnjavajući odbornicima planove rada lokalne samouprave u tekućoj godini, gradonačelnik Zvečana je rekao da će "prema onoj staroj – koliko para toliko i muzike", zavisiti broj projekata u 2016. godini.

"U ovoj godini očekuje nas završetak započetih radova, a što se tiče novih projekata zavisiće od budžeta. Kao što znate imamo nejasnoća sa vlastima u Prištini. Budžet koji smo tražili znatno je manji od onoga koji je usvojila Skupština Kosova. Prema onoj staroj narodnoj – koliko para toliko i muzike, zavisiće i broj projekata," kazao je Janković.

"Na ovaj način ne želimo da utičemo na nezavisnost sudstva, mi poštujemo njihovu odluku, ali ću citirati sada izjavu gospodina Vlajića – ukoliko budu časni i pošteni članovi sudskog veća i vršili onu funkciju za šta su plaćeni, Ivanović će biti na slobodi," rekao je na jučerašnjoj sednici, nakon pročitanog teksta inicijative, gradonačelnik Zvečana, Vučina Janković.

"Danas Oliver, sutra bilo ko od nas," dodao je dalje on.

Janković je, takođe, istakao da smatra da je ovo, kako je rekao, "dodatno zastrašivanje srpskog naroda" i da uliva "dodatno nepoverenje prema centralnim vlastima u Prištini".

Advokat Olivera Ivanovića i odbornik GI SDP u Skupštini opštine Zvečan, Nebojša Vlajić, rekao je da je zadovoljan što je ova inicijativa stavljena na dnevni red.

"Nemam ništa protiv i naravno da sam zadovoljan što je to stavljeno na dnevni red, makar i kao tačka razno. Nemam ništa protiv da to usvojimo," rekao je Vlajić, nakon čije sugestije je i ispravljen deo teksta inicijative. 

Vlajić je, takođe, najavio da će u petak na trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici biti održan miting podrške Oliveru Ivanoviću i, kako je rekao, ne samo podrške, nego i protest protiv "takvog načina presuđivanja i takvih odluka," koje, kako je ocenio, " vise nad glavom svima nama ovde".

U međuvremenu je i GI SDP podelila na društvenim mrežama fotografiju poziva za protest u petak, a protiv, kako navode, sramne političke presude Oliveru Ivanoviću. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.