Odbornici SO Severna Mitrovica nakon prekida sednice: Rad ugostiteljskih objekata do ponoći

Ugostiteljski objekti u opštini Severna Mitrovica radiće samo do ponoći – jednoglasno su odlučili odbornici na današnjoj sednici skupštine ove opštine. Odluka je privremena, sprovodiće se nakon potvrđivanja iste od strane Ministarstva za lokalnu samoupravu Kosova. Oni koji je ne budu poštovali biće sankcionisani novčanim kaznama. Današnja sednica je, međutim, na kratko prekinuta, kada su svi odbornici Srpske, nakon što je za govornicom izašla nekadašnja predsedavajuća ove SO, Ksenija Božović, napustili sednicu. Razlog zašto su to učinil, međutim, nije poznat.

Cimilji: Metohija – "uvredljiva reč"

Odbornik iz albanske zajednice Baškim Cimilji je tokom sednice imao "primedbu" upućenu gradonačelniku Severne Mitrovice.

"Imam jednu primedbu za gradonačelnika. Ne bi valjalo da upotrebite neku reč koja se smatra uvredom, a Vi ste u, ovom slučaju, spominjali Kosovo i Metohija," kazao je Cimilji, na šta je Rakić odgovorio:

"Ne znam zašto ste se našli uvređenim. Ako negde u Ustavu piše da je Metohija uvredljiva reč, ja ću se izviniti."


Odbornici na kratko napustili sednicu

Današnju sednicu obeležila je, međutim, i odluka odbornika da na kratko napuste sednicu.

U trenutku kada je za govornicom izašla nekadašnja predsedavajuća SO-a i odbornica GI SDP, Ksenija Božović, svi odbornici GI "Srpska", kao i nekadašnji njeni saborci, a sada članovi Srpske, bez ikakvog obrazloženja, napustili su sednicu. Kako, međutim, nije bilo kvoruma za rad, odbornici su se nakon kratke pauze vratili, nastavivši sa radom, ali je, zatim, Božovićeva, napustila sednicu.

"Nama je samo cilj da, u saradnji sa policijom, lokalnom samoupravom, kroz podizanje svesti svih nas, damo primer mladim ljudima da im zaista nije mesto na ulici posle ponoći," kazao je gradonačelnik Goran Rakić, dodajući:     

"Ova odluka nije trajna, ali će se sigurno sprovoditi dok se ne smire tenzije. Nakon toga ćemo i relaksirati ovu odluku i promeniti režim rada."

Obrazlažući predlog odluke, odbornik Igor Simić, istakao je da je ovo "njihov doprinos u sveobuhvatnoj borbi za bolji i bezbedniji život" u Severnoj Mitrovici.

"Ovo nije jedini način sprečavanja nemilih događaja u našoj opštini. Potrebno je da se uključi čitavo društvo – porodica, nevladin sektor, kao i ostale institucije koje se bave ovom tematikom," dodao je on.

Ova odluka će, po rečima Simića, važiti do usvajanja "pravilnika o regulisanju radnog vremena ekonomskih subjekata na teritoriji opštine Severna Mitrovica".

Ugostiteljski objekti koji ne budu sprovodili odluku, biće sankcionisani – opomenom, ukoliko prvi put krše odluku, odnosno, novčanom kaznom od 100 do 1.000 evra, ukoliko ponovo prekrše odluku. 

Optužbe za "institucionalni vandalizam"

Tokom sednice, odbornicima se obratio i odbornik iz bošnjačke zajednice, Nedžad Ugljanin, navevši da se nakon 17. godina u Severnoj Mitrovici dogodilo nešto "veoma ružno" i da se na muslimanskom groblju dogodio "institucionalni vandalizam".

"Odsečena su stabla i tom prilikom uništeno 6-7 spomenika. Krivicu ne upućujem individualno nekom iz većinske zajednice, već EPS-u i JKP Standard," kazao je, dodajući da krivicu snose i "institucije zatvora, sudstva i EULEX-a".

Gradonačelnik Severne Mitrovice je, sa druge strane, istakao da ne veruje da su institucije koje su izvodile radove to uradile sa namerom, kao i da preuzima odgovornost da se šteta nadoknadi i pokuša da se "sve vrati u prvobitno stanje".

Odluku o ograničavanju rada lokala sprovodiće Kosovska policija i opštinska inspekcija Severne Mitrovice.

Na današnjoj sednici SO usvojen je, takođe, i predlog odluke o formiranju Kancelarija za zajednice i povratak u Severnoj Mitrovici, za šta je glasalo 17 odbornika, koliko je i bilo prisutno na današnjoj sednici.

Današnju odluku o ograničavanju rada ugostiteljskih objekata odbornici su doneli posle dva incidenta, kada je, sredinom juna, iz vatrenog oružja pucano na rođenu braću A.N. i A.Đ, nakon čega je A.N. preminuo, te kada je dan kasnije,  bačena bomba na patrolu Kosovske policije u Kosovskoj Mitrovici. Istu odluku usvojili su, 22. juna, i odbornici SO Zvečan.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.