Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija; Ničić: Mediji samo rade svoj posao

FOTO: RTV Kim/Odbornica Milena Zdravković, u pozadini lekari Perenić i Perić

Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.

Zdravkovićeva koja, inače nije prisustvovala prošloj sednici, kazala je danas da su mediji odgovorni zbog linča koji su Perenić i Perić doživeli.

„Pogotovu mi je to bilo emotivno, smatram i dužna sam da podržim moje kolege odbornike doktore koji su doživeli jednu vrstu linča, ne znam zbog čega. To nije tema koja se u ovoj skupštni spominje samo na jednoj skupštini, to je tema o kojoj dr Perenić ovde priča godinama. Malo je i odgovornost medija. Došli ste juče i napravili ste bum. Gde ste svih ovih godina da pitate o čemu se ovde radi, ako vas već to interesuje i želite da pravite spektakl?“, pitala je Milena Zdravković obraćajući se direktno u kameru snimatelja.

Podsećanja radi, mediji godinama ukazuju na netransparentnost u Opštini Gračanica, pa i na to da se novinari ne pozivaju na sednice SO, niti na događaje koje lokalna samouprava organizuje. Novinar Budimir Ničić podseća i da predstavnici lokalne samouprave odbijaju gostovanja i izjave za medije.

„Mediji ne prave nikakav spektakl, mediji svojoj publici prenose samo ono što vide i čuju na tim sednicama SO Gračanica, a na publici je da oceni da li i ko pravi spektakl. Međutim, odbornici SO Gračanica bi najpre trebalo da se zapitaju zašto se mediji ne pozivaju na te sednice. A što se problema u zdravstvu tiče, mislim da su se mediji više nego iko bavili tom temom, izveštavali o tome, ukazivali na situaciju i to je vrlo lako proverljivo, svako to može da pronađe na internetu“, kazao je Ničić.

Zato ukazuje da optužbe odbornice, „da mediji prave spektakl“, nisu na mestu.

„Dobro je poznato da se mediji bave pitanjem zdravstva, kao i mnogim drugim temama godinama. To što možda odbornici ne prate medije ili nisu informisani, to već nije naš problem“, kazao je Ničić za RTV Kim.

Međutim, Zdravkovićeva je ubrzo potvrdila ono što su njene kolege odbornici govorili na prošloj sednici, rekavši da je i sama iskusila loše uslove u zdravstvenim ustanovama. „Činjenica je da se mi lečimo u kontejnerima i to ne može da opovrgne niko i sa te strane ja pružam apsolutnu podršku našim doktorima koji su, pritom, ovde 20 godina“.

Ona je potvrdila i da nedostaju lekari, te da nema dovoljno kardiologa, internista, pulmologa, koji kako kaže, moraju da prate rad infektologa u toku pandemije kovid-19.

„Žao mi je i svih onih tehničara koji su u 5 ujutru, u 2 ujutru, 6 popodne po magli, kiši mogli da odu do drugog kontejnera, da se potom vraćaju u treći da tim putem raznose krv, da tim putem raznose naše briseve, dakle to je činjenica“, rekla je Zdravkovićeva.

Takođe se izvinila lekarima što, kako je rekla, nije imala poverenja u njih, ali da se tokom lečenja od kovida i sama uverila u stanje u zdravstvu, pa je od predstavnika lokalne vlasti zatražila da im se oduže „makar zahvalnicom“.

Nijedan od dvojice lekara, ni tokom zasedanja, niti u kasnijem razgovoru sa novinarima u holu Doma kulture nije potvrdio navode Milene Zdravković.

„Kadrovski stampedo u opštini“

Odbornica Milena Zdravković zatražila je na današnjoj sednici SO Gračanica i objašnjenje o kadrovskim promenama u opštini.

„Kakav se to politički i kadrovski stampedo dešava u opštini? Smatram da mi imamo pravo da, ako ništa drugo, budemo informisani da su neki direktori smenjeni i da su neki drugi tu. Ako ništa drugo, da im bar poželimo sreću da budu bolji u radu nego što su bili njihovi prethodnici. I ako su već novi, zašto oni drugi nisu bili dovoljno dobri? Mislim da zaslužujemo kao odbornici da budemo informisani o svemu tome“, rekla je odbornica Zdravković koja je na tu poziciju izabrana kao članica SLS-a, stranke koja je pre nekoliko meseci potpuno ugašena.

Odgovor na ovo pitanje je izostao. Predsedavajući SO Ljubiša Karadžić je kazao da će sve biti razjašnjeno na narednoj sednici koja će se održati u drugoj polovini decembra. Tada će, kako je kazao, predsednik Opštine Gračanica, Srđan Popović, podneti izveštaj.

Podsetimo, nedavno su u Opštini Gračanica smenjena dvojica direktora opštinskih odeljenja, Miloš Dimitrijević i Miloš Aritonović, ali i zamenik gradonačelnika Saša Danić.

Na mesto dvojice direktora imenovani su Igor Aritonović i Jelena Stojanović, dok će, kako se očekuje, poziciju Popovićevog zamenika ubuduće obavljati dr Bratislav Lazić.

RTV Kim

Pročitajte još:

Lekari u Gračanici upozoravaju na alarmantno stanje u zdravstvu, direktor KBC tvrdi da je sve u reduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.