Odbor za obrazovanje Skupštine Srbije predložio da dekan Medicinskog u Kosovskoj Mitrovici podnese ostavku

Slučaj navodne korupcije na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici je skoro godinu dana od prvih pritužbi, došao i pred narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije. Na 27. sednici Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije, ovaj odbor predložio je da dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, Rade Grbić, podnese ostavku na tu funkciju, a da prosvetna inspekcija ispita navode grupe profesora ovog fakulteta. Ovoj sednici prisustvovao je i sam dekan Grbić, kao i grupa profesora koja optužuje dekana Grbića za ozbiljne navode o navodnoj korupciji. 

Zaključke možete pročitati na sajtu Narodne Republike Srbije OVDE


Kako gledati diskusije učesnika?

Video zapis sa sednice sa živom diskusijom narodnih poslanika, profesora i dekana sa Medicinskog fakulteta dostupan je OVDE (kliknite na "Sednice odbora i radnih tela", potom na "Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, a potom i na 27. 15.10.2015.MP4 1187MB MPEG 15087MB)

Na sednici Odbora, održanoj 15. oktobra, razmotrena je informacija o pritužbama u vezi sa radom visokoškolskih ustanova-organa poslovođenja. Članovima Odbora izložena je predstavka profesora Medicinskog fakulteta iz Prištine sa trenutnim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kao i predstavke dr Mirjane Stojanović Tasić i prof. dr Zore Konjović, saopštila je Narodna skupština Republike Srbije.

Članovima Odbora obratili su se profesori sa Medicinskog Fakulteta iz Prištine sa trenutnim sedištem u Kosovskoj Mitrovici – Snežana Janićijević – Hudomal, Aleksandar Ćorac i Milica Mijović, kao i dekan – Rade Grbić.

Narodni poslanik: Na vama je da to rešite jer ćemo mi to teško moći

Narodni poslanik Ljubiša Stojmirović je naglasio da Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije neće moći da reši problem Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, te da profesori sa ovog fakulteta pokušaju da problem reše među sobom.

"Ja vas zato pozivam da budete mudri, da rešite u krugu svog fakulteta i da sve ono, što se kaže, ne iznosite prljav veš napolje. Na vama je da to rešite jer ćemo mi to teško moći," rekao je Stojmirović.

On je naglasio i da je "skandalozno" ono što su članovi odbora čuli od profesora sa Medicinskog fakulteta i da to baca "veliku ljagu" na ovaj fakultet.

"Ono što smo danas mogi da čujemo u najmanju ruku je skandalozno jer baca veliku ljagu na sve vas, na vaš fakultet, na obrazovanje uopšte. S druge strane, ako nije tačno – i to je skandalozno," rekao je.

On je izrazio "čuđenje" da čuje sve ono o čemu su profesori sa Medicinskog faulteta iz Kosovske Mitrovice govorili, ali je priznao i da se to dešava " u 90 odsto slučajeva" na fakultetima i visokim školama u Srbiji, zbog čega će "nešto morati da se menja" u Zakonu o visokom obrazovanju, kada je u pitanju pre svega rukovođenje i poslovanje.

Nakon četvoročasovne diskusije usvojeni su sledeći predlozi zaključaka:

– Da se primedbe koje su iznete na sednici Odbora, posebno one koje se tiču nadležnosti, upravljačkih prava dekana, nadzora nad radom organa upravljanja i sprovođenja odluka inspekcije, uzmu u obzir prilikom izrade novog zakona o visokom obrazovanju;

– Da prosvetna inspekcija ispita navode grupe profesora sa Medicinskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u vezi sa (ne)sprovođenjem zaključaka te inspekcije od 19.05.2015. godine.

– Odbor predlaže da dekan Medicinskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici podnese ostavku na funkciju.

Grbiću se stavlja na teret da je navodno zaposlio 42 radnika u vreme zabrane zapošljavanja, da je primao studente sa neakreditovanog medicinskog fakulteta "U.S. Medical School" i priznao ispite koje su oni navodno položili kada je taj privatni fakultet već bio u stečaju, te da je jedna studentkinja dva puta diplomirala. Takođe, Grbića optužuju i da je zajedno sa nekadašnjim direktorom KBC Priština, prof. dr Stojanom Sekulićem, načinio falsifikat Sporazuma između Medicinskog fakulteta Priština i Kliničko-bolničkog centra "Priština" sa sedištem u Gračanici, potpisanog jula 2012. godine. 

KoSSev je nedavno razgovarao sa dekanom Grbićem, nakon više napisa u medijima o ovim slučajevima navodne korupcije i on je demantovao svaki od njih, kao i na sednici ovog odbora, osim da postoji upis većeg broja studenata u školskoj 2014-2015. godini, za broj koji je manji od 23, koliko je navedeno u optužbi, a od čega je šestoro studenata primljeno na osnovu dopisa Ministarstva u okviru pozitivne akcije upisa, za Rome i lica sa invaliditetom.

U prilogu možete pogledati video zapis sa ove sednice Odbora, uključujući i diskusije grupe profesora sa Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici koji optužuju svog dekana za ozbiljne navode navodne korupcije, uz izlaganje dr Mirjanu Stojanović Tasić, koja je takođe uputila više dopisa i pritužbi na rad dekana, kao i izlaganje dekana Radeta Grbića, koji su svi prisustvovali ovoj sednici u Narodnoj skupštini Republike Srbije – OVDE, kao i pročitati Izveštaj o izvršenom delimičnom upravnom nadzoru nad radom Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.