Odalović: Evropska komisija treba da reaguje na poruke Kurtija

Foto: N1

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je da je najvažnije kako će na poruke lidera Samoopedeljenja Albin Kurti, „koji kao da i dalje u predizbornoj kampanji“, Evropska komisija reagovati, prvenstveno oni sa mandatom da vode dijalog Beograda i Prištine.

„Evropska komisija mora da vrati kredibilitet koji je izgubila jer nije imala snage da Prištinu natera da realizuje svoje obaveze iz Briselskog sporazuma“, rekao je Odalović za Radio televiziju Srbije.

On je podsetio da je Beograd izvršio svoje obaveze, za razliku od Prištine, i veruje da Evropska komisija ne može da učini šta je potrebno kako bi se obnovio dijalog „već je pitanje da li hoće“.

Kako je podsetio, jedini uslov Beograda je ukidanje taksi Prištine na srpsku robu.

Na pitanje o formiranju Vlade u Prištini, on je rekao da Kurti „ne može da previdi“ da je Srpska lista dobila deset mandata, ali je ne doživljava kako treba, već je ignoriše.

„Moraće, kako Ustav nalaže, a ne zato što to želi, da ponudi mandat Srpskoj listi. Kako će to da funkcioniše posle toga nisam siguran, imajući u vidu njegove poruke koje su u poslednje vreme, u dobroj meri antisrpski orijentisane“, rekao je Odalović, navodeći da se ulazi u dosta neizvesnu fazu.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.