Od novinarstva do aktivizma, o etiketiranju, medijskoj pismenosti i kampanjama

Etiketiranje novinara nije nešto što se dešava prvi put u istoriji, društvene mreže omogućavaju da svako može da kaže svoju „istinu“, rekao je u razgovoru za Radio Goraždevac nekadašnji novinar, a sada član pokreta Kreni-promeni, Nikola Stanković.

Smatra da za objavljivanje lažnih vesti i etiketiranje novinara velika odgovornost pripada državi i organima koji takvim medijskim kućama dodeljuju dozvole za rad.

„Tražili smo da se televizije Pink i Hepi koje su obnovile zahteve za nacionalne frekvencije kazne i da im se zbog kršenja svih zakonskih normi i etičkih normi koje su kršili u novinarstvu, ne dodeli ponovo frekvencija. Nažalost državni organi, državne institucije, u ovom slučaju REM nisu imali sluha za to. Tačnije, potpuno su izbegli, po ko zna koji put poštovanje svih zakona, normi i etičkih kodeksa. Televizijama koje su imale i u prethodnom ciklusu nacionalne frekvencije i ovoga puta su dodeljene, bez obzira na desetine i stotine prekršaja koje su pravile. Mi smo posebno istakli TV Pink zbog emitovanja onog sramnog spota, u kome je targetiran Oliver Ivanović koji je zbog tog spota ja sam siguran kasnije i ubijen“, kazao je Stanković.

Danas obični ljudi i novinari, kaže,  putem društvenih mreža, imaju mogućnost da svoju „istinu“, svoje informacije, lakše predstave široj javnosti.

Nikola smatra da će se pojavom društvenih mreža informacije i vesti u budućnosti brže prenositi.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.