Od molitve u Velikom Rudaru 130 godina

Veliko Rudare slava
FOTO: Radio Kosovska Mitrovica

U selu Veliko Rudare, nedaleko od Zvečana, svaki petak pred praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, meštani obeležavaju seosku slavu, kako oni kažu – molitvu.

Nije tek tako baš ovaj dan uzet za zavetni dan. Predanje kaže da je krajem XIX veka, tri godine zaredom na ovaj dan, selo zahvatao požar. Bogobojažljivi domaćini su se još usrdnije molili. Od 1891. do danas, ne propuštaju da se ovim povodom okupe, pomole, prođu u litiji oko njihove Crkvine i provesele. Od kako se počelo sa ovom praksom, u selu požara nije bilo, piše Radio Kosovska Mitrovica.

„To je blagoslov, jer ovaj narod nije zaboravio Gospoda Isusa Hrista, svoju veru i svake godine se na ovoj staroj Crkvini okupimo, priredimo litiju i prerežemo slavski kolač“, rekao je čestitajući slavu paroh zvečanski, protojerej stavrofor Bogomir Stević.

On je podsetio na to da je takozvana Crkvina, tj. mesto starog rudaračkog hrama, počelo da se obnavlja zahvaljujući ljudima dobre volje.

„Nije Veliko Rudare veliko samo zato što mu tako kaže ime. Ono je veliko jer su tu ljudi velikog srca i velike ljubavi, i neko samo treba da pokrene ove dobre ljude da se ovaj sveti hram obnovi“, rekao je Stević.

I narod se pokrenuo. Hram je obnovljen i potpuno spreman da liturgijski zaživi što bi trebalo da se dogodi u bliskoj budućnosti, moguće je čak i do kraja ove godine.

Inače, za ovaj dan se vezuje jedan neobičan i samo za Rudare svojstven običaj.

Kada krenu „na Crkvinu“, domaćini sa sobom iz svog doma ponesu poslužavnik okićen cvećem, i na njemu malo brašna. Ponekad se tu nađe i ulje ili so. Odnose se nazad u domove i koriste u veri da će porodica cele godine biti zdrava i napredna.

Nakon što obave sve crkvene obrede, meštani se okupljaju za raskošnom trpezom, koja je uvek posna. I to poštuju bez odstupanja.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.