Od 30. maja do 2. juna: 15. džez i bluz festival "North City"

Jubilarni, petnaesti po redu, "North City Jazz and Blues" festival, održava se od naredne nedelje u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu. Tokom četiri festivalska dana, od 30. maja do 2. juna – nastupiće niz izvođača i grupa iz centralne Srbije, regiona i sveta, održavaće se dnevne svirke, ali i takozvani džem sešni, a deo programa biće posvećen džezu i bluzu na platnu i fotografiji. Pred početak ovog tradicionalnog festivala, večeras, od 20 časova, održava se i izložba fotografija "Džez i bluz festival kroz objektiv", u mitrovičkoj galeriji "Akvarijus". Posetioci će moći da pogledaju svojevrsnu retrospektivu do sada održanih festivala.

Detaljnije o izvođačima čitajte na zvaničnoj Internet stranici festivala

O rasporedu nastupa i samim izvođačima na ovogodišnjem festivalu govorili su na konferenciji za medije članovi organizacionog odbora North City-ja, održanoj u ovoj galeriji.

"Dvadeset i devetog maja u mitrovičkom kafeu Soulšajn dolaze nam gosti iz Novog Sada, soul sastav – Blues Halteri. Tridesetog maja se selimo u Soho bar. Od 21 čas nastupa kvintet Milice Dobrić, a posle nje gosti iz Makedonije – Kabadaje," rekao je Nenad Ilić.

Tridesetog i prvog maja otvara se izložba plakata džez festivala iz regiona, u hotelu No. 1.

O izložbi plakata

"Projekat je prošle godine realizovan u Akademiji 20, pod nazivom Džezbor, autora Jelene Babović, koja je istoričar umetnosti. To je izložba plakata svih dosadašnjih džez festivala na teritoriji Srbije i regiona i mislim da će ta izložba predstaviti pravu retrospektivu džez i bluz scene u Srbiji," rekla je slikarka i članica organizacionog odbora, Miljana Bulatović.

"Od 21 sat se selimo u Soho, gde nastupaju Sale i Sedlari, a posle njih Trio Sakis Dovolis iz Grčke," naveo je ovaj član organizacionog odbora.

Tridesetog i trideset i prvog maja biće održane i dnevne svirke u mitrovičkim kafeima Be Bop i Inkognito.

"U Inkognitu će svirati Čučuk Stana, a u Be Bop-u trio iz Beograda za koji očekujemo potvrdu. Obe svirke su u 12 sati. Radi se o pratećem programu uz vorkšopove koje će držati Ratko Zjača i njegov kolega Hendriks na harmonici – Simon Zankini," dodao je Ilić.

O izložbi slika

"Prvog juna – otvaranje izložbe Đavo pleše džez, Stefana Stevanovića, koji je uspeo, na neki način, da prikaže borbu između stvaraoca kao likovnog umetnika i muzike, kao vid improvizacije. U pitanju je tehnika ulje na platnu i posetioci će imati prilike da čuju i vide džez," rekla je Bulatovićeva.

Prvog juna, pre koncerata na glavnoj bini, u zvečanskoj bioskopskoj sali, u 20 časova, u Domu kulture u Zvečanu, biće otvorena izložba slika Stefana Stevanovića "Đavo pleše džez".

Glavnu binu otvara makedonski trio Damjana Pečenovskog, a zatim sledi nastup Ajri ef em-a – rege benda iz Beograda, dok drugog juna, u istoj sali, nastupaju Ratko Zjača i Simon Zankini.

Festival zatvara američki bluz i džez gitarista.

"Festival muzičke kulture"

Jedan od organizatora festivala od samog početka održavanja festivala – od 2003. godine, i poznato lice mitrovičke muzičke scene, Petar Rakić, pozvao je svoje sugrađane da "čuju" i "vide" festival "muzičke kulture".

"U kulturi našeg grada, kad pogledamo na izložbi kakvi su sve muzičari prošli ovde, jednostavno da ne kažem da je u pitanju evropski, već svetski džez festival. To je četiri dana praznika kulture i muzike. Pozvao bih sve naše sugrađane i medije da dođu i čuju i vide naš festival," rekao je Rakić. 

"Za jubilarni festival, drugo veče zatvara jedan od najperspektivnijih i najboljih mladih bluz gitarista iz SAD, inače osamnaestogodišnji Kriston Ingram Kingfiš, najverovatnije jedna od budućih i možda najvećih zvezda bluz scene. Nakon svake večeri imaćete prilike da u Rok školi, Krimu i hotelu No. 1 prisustvujete džem sešnima," dodao je još jedan od članova organizacionog odbora festivala, Vladimir Jakšić.

Cena ulaznice za program na glavnoj bini je 350 dinara, dok je za nastupe izvođača u mitrovičkom Sohou – 250 dinara. Karte se mogu kupiti u kafeima Soho, Inkognito, Be Bop i galeriji Akvarijus. 

Organizator festivala  je Unija M. Ovogodišnji sponzori, između ostalih su – Kancelarija EU na Kosovu, MTS, Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, ambasada SAD-a u Prištini, opština Severna Mitrovica, Studentski centar Priština- Kosovska Mitrovica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.