Od 1999. četiri deminera stradala na Kopaoniku, čisti se poslednja lokacija

Deminiranje
FOTO: N1/Printscreen

Prilog N1 pogledajte ovde.

Na Kopaoniku je pre mesec dana počelo deminiranje poslednje preostale lokacije pod kasetnim bombama, koja zauzima površinu od 35 hektara.

Radi se o prostoru oko Pančićevog vrha, tačnije iznad lokaliteta Nebeske stolice prema Pančićevom vrhu i južnoj strani koja se spušta ka teritoriji Kosova. Posle 21 godine od bombardovanja, u ovom delu Kopaonika dalje ima zaostalih kasetnih bombi.

Na Kopaonik je tokom bombardovanja 1999. godine bačeno 17 kontejnera bombi od kojih svaki sadrži po 350 kasetnih bombi. Najveći deo Kopaonika, uključujući i ski staze, očišćen je od ovih bombi.

Za poslove dekontaminacije kasetnih bombi angažovana je firma „Stop mines’’ sa Pala iz Republike Srpske, sa ekipom najiskusnijih deminera na Balkanu, dok projekat finasiraju Vlada Srbije i SAD pod pokroviteljstvom ITF fondancije iz Slovenije.

U onim delovima koji nisu očišćeni, postoje trake i table sa natpisom „stop mine“.

„To su koridori koji su korišćeni za vreme čišćenja, koje su demineri obeležavali, koji će koridor da čiste, da oni budu bezbedni, pa šire prostor… Po navici to, te kanape, ne uklanjaju, pa vetar raznese. Uglavnom – gde god ima sumnje da ima minsko-eskplozivnih sredstava, to je obeleženo“, kaže čuvar u NP Kopaonik, Rajko Nikolić.

Koliko je posao opasan govori i to da su do sada na Kopaoniku, u eksplozijama kasetnih bombi, poginula četvorica stručnjaka – deminera, a više njih je teško povređeno.

Ministarstvo odbrane je 2012. godine, u spomen ovim hrabrim ljudima, deminerima, koji su izgubili živote, podiglo spomenik na vrhu Suvo rudište pod nazivom „Otrgnuti od zaborava“. Na ovoj lokaciji, svakog avgusta, održava se pomen u znak sećanja na njihovu hrabrost i herojstvo.

Jedan od problema u obavljanju ovog posla predstavlja nepristupačan teren – padine na kojima, kako se pretpostavlja, još uvek ima zaostalih kasetnih bombi. Lokalno stanovništvo, međutim, i pored strogih zabrana, na sopstveni rizik bere borovnice.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.