Od 16 zaraženih na Kosovu deset na lečenju a šest kod kuće, među zaraženima i deca

Korona Virus
FOTO: Profimedia

Deset pacijenata zaraženih korona virusom na Kosovu leče se na Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini, dok je još šest zaraženih na kućnom lečenju, potvrđeno je iz ove klinike, prenosi prištinska Koha.

Infektolog, Valjbon Krasnići (Valbon Krasniqi), očekuje da će još najmanje dva pacijenta biti puštena na kućno lečenje u utorak, jer je, kako navodi, njihovo stanje stabilno.

„Šest pacijenata zaražena COVID-19, izolovana su u svojim domovima. Dobrog su zdravstvenog stanja. Samo jedan pacijent koji ima 77 godina je trenutno pod strogom kontrolom i potreban mu je kiseonik, ali je njegovo stanje stabilno“, rekao je.

Na Kosovu je zaraženo ukupno 16 osoba, zaključno sa poslednjom ženskom osobom sa Kosova koja je iz Londona stigla u ponedeljak. Njeno stanje je stabilno, saopštio je jutros kosovski Nacionalni institut za javno zdravlje.

Na Kosovu je do sada testirano oko 300 ljudi.

Kako danas prenosi Kljan Kosova, najviše slučajeva zabeleženo u selu Gornja Stubla, gde je 13. marta potvrđen prvi slučaj korona virusa na Kosovu – 7. Četiri slučaja zabeležena su u opštini Mališevo i po jedan u Klini, Prizrenu, Podujevu, Obiliću i Prištini.

Među zaraženima je isti broj muškaraca i žena.

Prema starosti – dva slučaja su deca od pet do 12 godina, dva od 15 do 24, tri od 25 do 34 godine, četiri slučaja od 35 do 44 godine, dva od 45 do 54 godine, jedan od 55 do 64 i dva slučaja – stariji od 70 godina.

Za sada su izolovane tri opštine – Vitina, Klina i Mališevo, gde su i zabeleženi prvi slučajevi.

Kako Koha prenosi, dvoje rođaka zaraženog iz Podujeva, iz sela Gornja Dumnica testirana su danas.

Ostali članovi porodice zaraženog su izolovani i za sada nemaju znakove virusa, prati se njihovo stanje, rekla je epidemiolog Bedrie Rama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.