Od 1. do 30. decembra učenicima osnovnih škola omogućen izbor predmeta za završni ispit

Ministartsvo prosvete, završni ispit
FOTO: Ministartsvo prosvete Srbije

Srpsko ministarstvo prosvete saopštilo je da će učenici, koji u školskoj 2022/23 završavaju osmi razred, moći da se od 1. do 30. decembra izjasne koji će treći test raditi na završnom ispitu.

Od ponuđenih pet predmeta (biologija, istorija, geografija, fizika i hemija), učenici će moći da izaberu jedan i to na dva načina – pisanim putem u školi ili elektronskim putem na portalu Moja srednja škola.

Učenik koji se nakon izjašnjenja predomisli i želi da izabere drugi predmet, to će moći da uradi u školi od 1. februara naredne godine, navode iz Ministarstva prosvete.

Završni test na kraju osnovne škole se polaže rešavanjem tri testa iz: srpskog jezika, matematike i testa po izboru učenika.

Na osnovu promene koncepta polaganja, promenjen je i način bodovanja, odnosno, učenici će ostvariti 14 bodova na testu iz srpskog jezika, 14 bodova na testu iz matematike i 12 bodova na trećem izbornom testu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.