"Očekivanja Doline od zajedničkog sastanka dve vlade"

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Najavljeno je da će 24. ovog meseca u Valoni biti održan zajednički sastanak vlade Albanije i Kosova.

Refik Hasani iz Doline izrazio je uverenje da ovaj susret dve vlade treba da proizvede usvajanje zajedničke izjave u pogledu odnosa prema diskriminaciji u Medveđi, Bujanovcu i Preševu.

"Nije dovoljno samo da se prenese moralna podrška za Medveđu, Preševo i Bujanovac, nego treba i da se upozori i oprezno informiše javnost o diskriminaciji, pre svega, kada je u pitanju dodela sredstava i formiranje stalnog fonda. Treba podeliti dužnosti i odgovornost i svake godine znati da li će sredstva biti dodeljena, ili je to samo obećanje na papiru. Dve albanske vlade imaju moralnu, institucionalnu i nacionalnu obavezu da konačno na ovom sastanku započnu nov, iskren i stvaran pristup – nosioci institucija dve zemlje treba da koordinišu svoje zvanične stavove, da usklade akcije strategija kao što je bio Referendum 2. marta, 1992., Sporazum Končulj, Nacionalni savet Albanaca, Koordinaciono telo za diskriminaciju u ovoj pokrajini, za amnestiju vojnika OVPMB, izbeglica, raseljenih lica, i pružanje pomoći," rekao je Hasani u izjavi za Koha.net

On je rekao da bi studenti iz ove tri opštine trebalo da budu oslobođeni od plaćanja semestra, godine i drugih naknada, ali i da se smeštaj u domu i obezbeđivanje obroka u studentskim menzama ovih javnih univerziteta organizuje besplatno.

"Javni univerziteti dve albanske države ulažu ne samo u obrazovanje i obrazovanje kadra u pokrajini, nego i u druge investicije. Albanski duh nije zaštićen samo u Tirani i Prištini i drugim mestima, nego i u svakom uglu opštine Preševo, Medveđa i Bujanovac i drugim etničkim sredinama i stoga bi oslobađanje od plaćanja stvorilo dodatnu motivaciju, moralnu podršku. Stav obe zemlje treba da se izrazi i da bude predstavljen u Briselu, Njujorku i drugde u svetu. Nerešeno pitanje ove pokrajine treba da se predstavi čak i kroz mehanizme instanci Evropskog parlamenta i na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Kao i prekograničnu saradnju na opštinskom nivou, treba razviti i regionalnu saradnju među državama u mnogim oblastima saradnje koja je više od zajedničkog interesa. Takvi razgovori vlade Kosova i Albanije treba da se nastave kao redovni i dva parlamenta treba da odrede mesto za rad i razmotre i predlože da i Narodna skupština uspostavi parlamentarnu mešovitu komisiju za Albance u inostranstvu i na Kosovu i u Albaniji. Organizacija donatorske konferencije, formiranje fonda i raspodela redovnih godišnjih sredstava može da stvori dodatnu motivaciju, moralnu podršku za stanovništvo ove pokrajine. U svim ovim prekograničnim saradnjama na opštinskom nivou i na međudržavnom, najveći korisnici će biti Albanci. Verujem da se sastanak dve vlade neće ograničiti na raspravu u vezi sa bukvarima."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.