Obzerver: "Velika Albanija" realnost

Mešanje Rusije u dešavanja na Balkanu može da gurne siromašna društva "preko ivice", što ugrožava celu jugoistočnu Evropu, a Zapad mora da popravi štetu koju je naneo tokom raspada Jugoslavije, ocenio je američki stručnjak za bezbednost i bivši analitičar Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Džon Šindler.

Kolumnista njujorškog Obzervera piše da NATO mora da pomogne jugoistočnoj Evropi da se odupre agresivnim potezima, poput pokušaja državnog udara u Crnoj Gori pre nekoliko meseci, i ukazuje na opasnost od krize u Makedoniji.

"Širom bivše Jugoslavije NATO i EU su insistirali na očuvanju unutrašnjih granica propalog komunističkog režima, iako one predstavljaju birkoratski hir komunističkih funkcionera, a ne etničke realnosti," navodi Šindler i ocenjuje da je takav pristup bio osuđen na propast, piše Obzerver.

On smatra da je Josip Broz Tito držao Jugoslaviju na okupu "kombinacijom harizme, političkog talenta i veoma neprijatne tajne policije" – što, kako ističe, ne poseduju ni NATO niti EU.

"Došlo je vreme da Zapad prizna svoj neuspeh i da dâ jugoistočnoj Evropi ono što joj zaista treba, normalne države-nacije sa koherentnim granicama," piše Šindler i dodaje da je za to potrebno prepraviti Titovu mapu.

"Neka se Republika Srpska pridruži Srbiji, kao što to odavno želi," piše Šindler i napominje da niko ne može racionalno da objasni zašto granice Srbije iz vremena komunizma mogu da se menjaju, a granice BiH ne mogu.

Kolumnista Obzervera navodi da etničkim Hrvatima iz zapadne Hercegovine treba dozvoliti da se pridruže Hrvatskoj i podseća da većina lokalnih Hrvata već poseduje hrvatske pasoše.

Šindler smatra da ostatku BiH treba omogućiti da ide svojim putem i da po ubrzanoj proceduri bude primljen u članstvo NATO i EU.

"Zapad mora odustati od fantazije da dugoročni mir na Balkanu može biti postignut izolovanjem Srbije," navodi kolumnista, ali napominje da i Beograd "treba da učini kompromis i prizna Kosovo kao nezavisnu državu".

Prema Šindleru, "'Velika Albanija' dolazi u svakom slučaju" i "bolje je da se to postigne pod mirnim uslovima".

Šindler smatra da će veliki gubitnik u prepravljanju mape Balkana biti Makedonija i da Skoplje, u zamenu za gubitak severozapadnog dela zemlje koji je većinski naseljen Albancima, treba pre svih ostalih da dobije poziv za članstvo u EU i izdašnu pomoć Zapada.

Kolumnista Obzervera ocenjuje da Putin na Balkanu trenutno pokušava da izazove probleme, ali da se od Moskve može očekivati saradnja u razmeni teritorija na Balkanu ukoliko Kremlj bude smatran ravnopravnim partnerom.

Tek kada Zapad prihvati da narodi jugoistočne Evrope mogu da postignu mir onda kada budu živeli u koherentnim nacijama-državama, poput Nemačke, Poljske ili Danske, možemo očekivati da se Balkan umiri i da počne da rešava ozbiljne probleme siromaštva, kriminala i korupcije, koji se vuku još od Jugoslavije i njenog nasilnog raspada, zaključuje Šindler.

SputnjikPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.