Obijena i opljačkana crkva Sv. Paraskeve u Vučitrnu

Hram Sv.Petke u Gojbulji kod Vučitrna
Foto: Eparhija Raško- prizrenska

U selu Gojbulja koje pripada parohiji vučitrnskoj je juče obijena crkva Sv. Paraskeve, saopštila je Eparhija raško-prizrenska. Tom prilikom oštećena su vrata crkve i ukraden novac u vrednosti oko 20 evra koji su vernici ostavili za Đurđevdan kada je ovde služena Sv. Liturgija.

Obijen hram Sv.Petke u Gojbulji
Foto: Eparhija Raško- prizrenska

Selo Gojbulja je mešovito selo u kome pored većine albanskog stanovništva živi i pedesetak srpskih porodica. Većina vernika iz ove opštine bila je prinuđena da napusti svoje domove još od 1999. godine, podsećaju iz Eparhije.

„Eparhija Raško-prizrenska još jednom izražava duboku zabrinutost zbog učestalih slučajeva obijanja naših hramova na Kosovu i Metohiji i apeluje na policijske organe da pronađu počinioce ovog i ranijih slučajeva obijanja hramova. Episkop Teodosije je naglasio da obijanja naših hramova dodatno obeshrabruju naš verni narod i da lokalne institucije moraju da obezbede bolju zaštitu imovine Srpske Pravoslavne Crkve i lokalnog srpskog stanovništva, posebno u izolovanim enklavama“, navodi se u saopštenju ERP povodom ovog incidenta.

Inače, vernici su juče oko 16 časova primetili da su vrata na crkvi provaljena i incident prijavili policiji koja je izvršila uviđaj.

U dnevnom izveštaju Kosovske policije o ovom incidentu je navedeno da je „muškarac srpske nacionalnosti prijavio da su mu nepoznata lica oštetila ulazna vrata jednog objekta i ukrala 2.300 dinara“.

Kancelarija za KiM: Napadi na SPC su i napadi na srpski narod u celini

Kancelarija za KiM osudila je obijanje crkve u Gojbulji i pozvala „policijske organe privremenih institucija u Prištini da konačno rasvetle ovaj, ali i druge slučajeve takvog besprizornog ponašanja“.

Ocenjuju da ovakvi napadi za cilj imaju da „se obeshrabre oni Srbi koji su namerni da ostanu u svojim domovima i nastave da žive na ognjištima svojih predaka“.

Najzad, smatraju da su ovakvi događaji i napadi na sveštenstvo dokaza „kako bi oni koji se upinju na sve načine da uđu u UNESKO „sačuvali“ kulturne i verske objekte SPC i srpskog naroda, kao spomenike i pokazatelje viševekovnog života i trajanja na tim prostorima“.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.