Obeležena slava Prizrenske Bogoslovije, liturgiji prisustvovao Petković

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, već drugi dan boravi na Kosovu. On je danas prisustvovao liturgiji u crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu kojom je obeležena slava Sveti Kirilo i Metodije, a koju danas proslavlja i Prizrenska Bogoslovija.

Liturgiju je sa vladikom Raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem služio episkop Kirilo.

„Naša Bogoslovija Kirilo i Metodije se slavi više od 150 godina i to je vidimo značajan periiod ali manji nego ovih 1,150 godina. Međutim u svakom slučaju blagodarni smo i blagodarimo u licu vladike Teodosija, njegovih profesora, njegovih učenika, svim tim generacijama pravoslavnih Hrišćana koji su sačuvali tu bogosloviju, kroz taj period njenog trajanja. Danas ova generacija živi u teškom jednom periodu da kažemo vavilonskog ropstva ovih naših teritorija“, rekao je u besedi Kirilo.

Kirilo je govorio i o žitiju svetih Kirila i Metodija.

„Misijom Kirila i Metodija Sloveni ne samo da su postali pismeni, nego su se nakalemili na taj koren, na taj čopor koji je Hristos. To slovo se uselilo u našu prirodu i ne samo narod izabrani nego i sve narode, onako kako je Gospod rekao svojim učenicima da idu da krste i osvete sve narode“, kazao je, prenosi Radio Goraždevac.

Liturgiji je prisustvovao i Petković, koji je potom poručio da je važno čuvati postojanje na KiM.

„Stari Prizrenci pamte i one dane kada je ovde živelo preko 10.000 Srba. Nažalost, njih ovde više nema, kao što ih nema ni u Klini, Istoku, Peći, kao što ih nema u Prištini.
Ali činjenica da ovde ima par srpskih duša, da se ovde nalazi katedralni hram Svetog Đorđa, da se ovde nalazi obnovljena živa Bogoslovija koja danas slavi slavu Svetog Ćirila i Metodija jeste pokazatelj da smo svoj na svome i da ovde treba da živimo i da ovde treba da opstanemo i ostanemo“, poručio je on, navodi Kancelarija za KiM.

Petković je dodao da će Kancelarija kojom on rukovodi u narednom periodu učiniti sve što može kako bi Bogoslovija u Prizrenu mogla da opstane na istom mestu.

„Ako je izdržala vek i po treba i u narednim vekovima da traje“, istakao je.

Kako je poručio, temelji opstanska i ostanka se učvršćuju upravo obnavljajući svetinje.

„Ovaj naš prelepi katedralni hram Svetog Đorđa i Bogoslovija i mnogi hramovi ovde u Prizrenu, ali i širom Kosova i Metohije su bili spaljeni, porušeni u Pogromu 2004. godine. Obnovili smo naše svetinje, zato što znamo šta obnavljamo, zato što se borimo da sačuvamo naše srpsko kulturno blago ovde na KiM“, kazao je Petković.

On je ujedno svima čestitao današnju slavu – episkopu Raško-prizrenskom Teodosiju, Rektoru Bogoslovije, svim profesorima i učenicima.

Petković je danas prisustvovao i prigodnom kulturno-umetničkom programu prizrenskih bogoslovaca.

Kako je ranije najavljeno, on će danas dvodnevnu posetu Kosovu završiti obilaskom crkve Bogorodice Ljeviške.

Pročitajte još:

Petković uručio opremu za mini vinariju braći Šarić u OrahovcuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.