Obeležavanje 17. Marta u Mitrovici: „Dan kada je sve gorelo, a kada se ćutalo“

FOTO: KoSSev

Osamnaest godina od 17. Marta 2004. – najvećeg etničkog nasilja koje se dogodilo na KiM-u posle ulaska međunarodnih vojnih i civilnih snaga, danas se obeležava u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

U severnom delu Mitrovice program – „Dan kada je sve gorelo, a kada se ćutalo“ počeo je u 10 časova, parastosom i polaganjem venca na spomeniku „Beli Anđeo“ na kojem se nalaze imena poginulih tokom bombardovanja 1999.

Parastos stradalima u Mitrovici, kod ovog spomenika danas su služili sveštenici.

Jutrošnjem obeležavanju prisustvovalo je više desetina građana, a vence su položili i predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga, Vučina Janković, kao i predstavnici Koordinacije srpskih udruženja porodica nastradalih.

Venci su položeni i na spomen pločama nedaleko od spomenika, na mestima gde su tog dana stradali Jana Tučev i Borivoje Spasojević.

Prisutni su bili i članovi njihovih porodica.

„Danas je težak dan, a ovo je težak trenutak. Dan kada je gorelo, a kada se ćutalo. I u ovom trenutku postavljamo pitanje zašto se ovo dogodilo? Kada će se zločinci procesuirati? Ali imamo i odgovor – da istrajemo u ostanku i da u miru gradimo sopstvene živote. Vreme neumitno teče i čini svoje a obaveza je naša da se sećamo, pamtimo i ne zaboravimo na zlo koje smo doživeli i koje smo preživeli“, poručila je voditeljka programa.

Povodom 17. Marta u Gradskom muzeju u severnom delu Mitrovice danas je otvorena izložba fotografija na kojima je predstavljena devastacija crkava i manastira.

Na fotografijama prikazane su uništene srpske svetinje u periodu NATO bombardovanja, kao i one 2004. godine.

Autori izložbe su Vladimir Antić, restaurator i konzervator u Gradskom muzeju, koji je izložbu i otvorio, zatim Ivana Milutinović i Filip Karamarković.

Posetioci fotografije u ovom muzeju mogu pogledati svakog radnog dana od 8 do 15 časova, do kraja ovog meseca.

„Retki su događaji nekog kolektiviteta koji duboko ostaju urezani u njegovo pamćenje. To je poput neke zakonitosti. Neki savremeni teoretičari tvrde da su nacije zajednice ljudi koje dele ista osećanja i sećanja na iste događaje koji su im promenili živote. Upravo u takve događaje spada i onaj koji danas obeležavamo“, kazao je istoričar Jovan Aleksić.

U vreme kada se dogodio 17. Mart, Aleksić je bio dečak. Kaže da pamti sirene za uzbunu, trčanje ka mostu, pucnjavu.

„Pamtimo borbu za odbranu našeg grada, pamtimo naše ranjene i ubijene komšije. Pamtimo naše proterane sunarodnike, njihovu uništenu imovinu, oskrnavljene i spaljene svetinje. Pamtimo sve ono što se nalazi na fotografijama oko nas. Pamtimo sve ono što bismo možda želeli da zaboravimo, a ne bi smeli“, poručio je.

Parastos stradalima u martovskom pogromu u Gračanici je jutros služio vladika raško-prizrenski Teodosije, kojem je prisustvovao i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Nakon toga okupljeni su položili bele ruže na umetničke instalacije MISSING, ispred Doma kulture u Gračanici, a potom je u galeriji ovog Doma kulture otvorena izložba slika povodom 17. marta.

Za podne u Gračanici najavljena je Akademija „Na zaborav nemamo pravo“, kojoj će prisustvovati predstavnici Eparhije, lokalne vlasti, Udruženja stradalnika, članovi porodice žrtava.

Parastos žrtvama martovskog pogroma služen je i u paraklisu Bogoslovije Svetog Kirila u Metodija u Prizrenu.

Današnji dan obeležiće se i u Beogradu, gde će biti održana Komemorativna akademija povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. godine u Narodnom pozorištu, na kojoj će govoriti premijerka Srbije, Ana Brnabić, prenosi RTV.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.