O navodima da se Sever naoružava: Ja nisam terorista, airsoft je sport

Svakodnevnim napisima u medijima na albanskom, od takozvanog slučaja Voz, o tome da se Srbi na Severu Kosova naoružavaju, pridružio se i kosovski javni medijski servis. RTK je krajem prošle nedelje emitovala emisiju "Propaganda Srba protiv države Kosovo". Tvrde da se, prenosi dalje Veriu.info – "srpski paramilitarci na Severu Kosova pripremaju za rat". Na snimcima koje su prikazali, međutim, vide se članovi sportskog ersoft (Airsoft) kluba "Vukovi". Klub je registrovan kao nevladina organizacija u kosovskom sistemu. Predsednik kluba, Momčilo Arlov, demantovao je izveštaje da su oni paramilitarna jedinica, odnosno pripadnici srpske žandarmerije, a demantijima se pridružio i zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti. "Vukovi" su nevladina organizacija, "registrovana u nadležnim organima Republike Kosovo", radi se o borbenom sportu, potvrdio je Besim Hoti. Portal Veriu.info je tako, prenoseći upravo izjavu Hotija, prvi kosovski medij na kojem se mogao pročitati drugačiji sadržaj od aktuelnih navoda o naoružavanju Severa.

Kosovski mediji od slučaja Voz o naoružavanju na Severu 

Šta je rečeno u emisiji RTK:

"Ova fotografija je na planini Koprivnica iznad Leposavića. Ovde vidimo članove bivših paravojnih srpskih struktura  kako završavaju vojnu vežbu na severu Kosova. Postoji osnovana sumnja da se članovi ersoft kluba Vukovi pripremaju za mogućnost povećanog oružanog sukoba na Kosovu."

Rečenica od 0.37 do 1.11 minuta.

Napisi i izveštaji u kosovskoj štampi i medijima o navodnom naoružavanju Severa pojavili su se od 14. januara, kada je iz Beograda poslat voz za Kosovsku Mitrovicu i od tada su gotovo svakodnevni. Sam kosovski predsednik Hašim Tači je u jučerašnjem intervjuu za Dojče vele, a koji je imao širok odjek, upozorio da Srbija na Kosovu "primenjuje ruski model za Ukrajinu", te da "šalje civile i uniformisane pojedince" na severno Kosovo, "distribuira oružje Srbima na severnom Kosovu", kako bi ih "pripremila za napade na Albance".

"Imali smo informaciju da se u vozu nalazilo oružje i paramilitarci, sa namerom da se Kosovo destabilizuje. Znamo da Srbija ima plan da podeli Kosovo i da Beograd naoružava Srbe na severu Kosova," rekao je Tači u ovom intervjuu.

Takođe, to da su se privatni snimci sportsko-rekreativne discipline, odnosno, taktičko-borbenog sporta ersoft tokom kojeg se koriste replike oružja koje kao municiju koriste plastične kuglice i koja je na Severu popularna među članovima ersoft kluba "Vukovi" i "Kodiak", našli u udarnim vestima kosovskih medija kao dokaz za "vojne aktivnosti" Srbije na Severu – nije prvi put.

Neposredno po slanju voza iz Beograda, portal "Infojeta" je naveo i da se na samom Severu Kosova nalaze specijalne jedinice Srbije, objavivši fotografiju na kojoj se vidi vozilo marke Lada Niva sa dorađenom korpom za lovačke pse, kao i navodnih "specijalnih jedinica". Fotografija je, međutim, bila preuzeta sa privatnog Fejsbuk profila jednog od članova upravo ersoft kluba sa Severa Kosova.

Arlov: Airsoft klubovi osnovani po kosovskim zakonima, policija od početka upoznata sa osnivanjem udruženja

Predsednik ersoft kluba "Vukovi" – Momčilo Arlov, na zvaničnoj Fejsbuk prezentaciji ovog sportskog kluba sa Severa Kosova, demantovao je navode kosovskih medija.

On je naglasio da se radi o zloupotrebi u političke svrhe, koje imaju za cilj da naruše bezbednost na Severu Kosova, čime bi se direktno ugrozili životi građana i izazvali sukobi većeg intenziteta, tvrdi ovaj poznati stanovnik Zvečana.

KosovaPress: "Sever tempirana bomba"

"Tenzije sa Srbijom, nasilni ekstremizam koji vodi do terorizma, organizovani kriminal i, što je još važnije, obim ruskog uticaja na Kosovu, kroz mehanizam kontrole" – četiri su pretnje po bezbednost na Kosovu, preneo je portal Kosovapress ocenu zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Nehata Mustafe, sa prošlonedeljnog okruglog stola u Prištini – "Izazovi bezbednosti na Kosovu 2017".

Udarna rečenica u ovim medijima bila je Mustafina tvrdnja sa istog događaja:

"Sever Kosova je tempirana bomba, ali ova situacija se kontinuirano prati."

Mediji na albanskom: "Srpska vojska ušla na Sever Kosova"

Jedan od udarnih naslova u medijima na albanskom bio je i taj da je srpska vojska navodno ušla na teritoriju Kosova, a uz fotografiju srpskih i američkih vojnika KFOR-a. 

Gazeta Express i Zeri su, pozivajući se na srpske tabloide, uz istu fotografiju – objavili naslove "Srpska vojska na sred Kosova, vrši kontrolu sa KFOR-om".

KFOR je, međutim, ubrzo demantovao ove navode, uz pojašnjenje da je fotografija nastala tokom redovnih aktivnosti vojnika KFOR-a i Vojske Srbije – nadgledanja administrativne linije, demantujući istovremeno da su srpski vojnici bili na teritoriji Kosova.

"Kao što se može videti na zvaničnoj FB grupi našeg sportskog udruženja, isto se bavi jedino i isključivo airsoft-om kao sportskom disciplinom, učestvujući na međunarodnim sportskim okupljanjima u kojima učešće uzimaju i timovi iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, itd. Na FB grupi se ne može pronaći niti jedna jedina reč, ili rečenica koja se može okarakterisati kao 'govor mržnje' naspram bilo koje druge nacije, ili države. Niti jedna reč, ili rečenica kojom se promovišu politički stavovi," istakao je Arlov u dugačkom saopštenju.

Arlov je u cilju smirivanja tenzija, kako tvrdi, svojevoljno otišao u policijsku stanicu i objasnio netačnost navoda u kosovskim medijima koji su upotrebili dostupan video i foto materijal njihovog kluba za lažne navode o upadu srpske žandarmerije na Sever Kosova.

Arlov dalje navodi da je Kosovska policija od samog početka 2015. godine, kada je udruženje osnovano – bila upoznata sa njegovim formiranjem. 

"Načelnik operative kao i Regionalna komanda Kosovske policijske službe su, tokom sastanka, koji je trajao samo deset minuta, ponovnim uvidom u zvanična dokumenta koja prikazuju da je sportsko udruženje osnovano u skladu sa kosovskim zakonom o slobodi udruživanja građana (koji reguliše i izdaje sertifikate o zvaničnoj registraciji, između ostalog, i sportskih udruženja), jednostavno rekli da, što se policije tiče, sportsko udruženje deluje u skladu sa relevantnim propisima, regulativama i zakonima koji se po ovom pitanju koriste od strane kosovskih institucija, čak mi se izvinjavajući nekoliko puta što sam trošio vreme na dolazak u policijsku stanicu, kako bi ih upoznao sa postojanjem i radom sportskog udruženja, jer su sa istim upoznati od samog početka uspostavljanja," navodi Arlov.

"Ovo je nanelo enormnu štetu radu sportskog udruženja, koristeći isto u propagandne svrhe i političke igre institucija u Prištini, kako bi se podigle međuetničke tenzije i izazvali sukobi, zloupotrebljavajući pritom naše sportsko udruženje," on tvrdi dalje.

Airsoft klubovi i među Albancima. Nemamo problem da sa njima sarađujemo

Arlov je u ovom saopštenju objasnio da na Kosovu postoje i  albanski airsoft klubovi – "SAS" u Prizrenu i "HORA" u Istoku.

"Zar po logici upotrebljenoj od strane autora emisije ne može da se logički zaključi da i ovi airsoft timovi 'vežbaju' za rat? Ne. I oni realizuju samo aktivnosti u domenu airsoft-a kao specifične sportske discipline. I naš klub nije, niti će imati nikakav problem da na polju airsoft-a sarađuje sa ovim albanskim timovima," istakao je Arlov.

Nisam ruski špijun. Ja sam rusofil

U istom saopštenju Momčilo Arlov taksativno objašnjava navode iz emisije RTK o svojoj "ratnoj biografiji". I dok ne demantuje da je bio učesnik rata u Krajini i na Kosovu, demantuje da je bio pripadnik jedinice kapetana Dragana.

Sa druge strane, potvrdio je da je bio član Srpske dobrovoljačke garde, ističući da nikada nije krio te podatke iz svog života.

On je "delimično demantovao" navode da je pred srpskim pravosudnim organima osuđen za šverc oružja, objašnjavajući da je osuđen, ne za krijumčarenje oružja, već za "posedovanje oružja koje je zadužio kao dobrovoljac tokom rata na Kosovu".

Momčilo Arlov je, pre hapšenja u centralnoj Srbiji 2011., na Kosovu bio dugogodišnji civilni aktivista, koji je sarađivao sa kosovskim i međunarodnim civilnim aktivistima i donatorima i među srpskom nevladinim organizacijama sa Severa bio viđen kao najuticajniji partner upravo za međunarodne donatore.

Arlov je podsetio i na nedavnu emisiju RTK o navodnoj mreži ruskih špijuna na Kosovu, u kojoj su ponovljeni navodi o naoružavanju Severa, uz snimke ovog sportskog kluba kao "paravojne jedinice", ali i dovođenje Momčila Arlova u vezu sa mrežom ruskih špijuna na Kosovu. Za njega se u istoj emisiji reklo da je "ruski špijun i rusofil".

"Navod je delimično tačan. Momčilo Arlov nije špijun, ali jeste rusofil. Uvažavajući činjenicu da većina Albanaca na Kosovu izražava više nego prijateljska osećanja prema Sjedinjenim Američkim Državama, dozvolite i meni slobodu da gajim ista osećanja prema Rusiji, gde je deo moje porodice jedno vreme, tokom seoba Srba – živeo, pre odlaska u Vojnu Krajinu, po njenom uspostavljanju," ovako je razjasnio navode iz emisije RTK.

Hoti: Airsoft Vukovi registrovana NVO, poseduju svu dokumentaciju, nije u redu opisati kao nezakonito

Navode Momčila Arlova potvrdio je i zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti. On je za portal iz Južne Mitrovice, Veriu.info – pojasnio da se radi o sportu, za koji ova nevladina organizacija ima svu potrebnu dokumentaciju kosovskih institucija, potvrdivši istovremeno da je Kosovska policija o okupljanju ovog udruženja, kada su i nastale neke od fotografija koje su korišćene za televizijsku emisiju RTK, imala informacije, kao i KFOR, ali i učestvovala u obezbeđivanju.

"Ne znam šta je novinar uradio da bi napravio dokumentarac na taj način, ali policija nije kriva zbog toga što je Ministarstvo za državnu upravu dalo dozvolu nevladinoj organizaciji da se tako registruje. Ona je registrovana u nadležnim organima Republike Kosovo, gde takođe ima fiskalni broj i registrovana je kao NVO Airsoft club. Dakle, u pravnom smislu sve je u redu, ovo je borbeni sport, kao što je Paintball borbeni sport. To je bilo kada je održano (njihovo okupljanje, prim. red.) u avgustu 2016. i tada su popunili zahtev upućen policiji sa odgovarajućom dokumentacijom, sa registracijom, sertifikatom i fiskalnim brojem," rekao je Besim Hoti za Veriu.info, dodajući:

"Sada novinari i mediji mogu da interpretiraju to na različite načine, ali nije u redu nešto opisati kao nezakonito. Ovo što govorim – mogu u bilo kom trenutku da dokumentujem."

Portal Veriu.info je, takođe, objavio i dodatne informacije u vezi sa klubom, navodeći i da poseduju zvaničnu Internet stranicu, gde, kako dodaju, "postoji otvoren poziv svima da učestvuju u ovoj igri" i "gde se navodi da će sakupljen novac biti doniran u humanitarne svrhe".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.