Napadnuti volonteri i demoliran štand za potpisivanje peticije protiv izgradnje MHE

Prizren štand MHE
FOTO: „EC Ma Ndryshe“

Vest je ažurirana

Organizatori (volonteri) akcije potpisivanja peticije kojom se od kosovskih institucija traži sprečavanje daljeg ugrožavanje životne sredine izgradnjom hidrocentrala i minihidrocentrala u Prizrenu danas su napadnuti dok im je ujedno i prećeno nožem, saopštila je nevladina organizacija „Emancipimi civil ma Ndryshe“ („Drugačija civilna emancipacija“) iz Prizrena.

„Lice je demoliralo štand za potpisivanje peticije bejzbol palicom i ljutitim glasom je pretilo dvojici volontera slikajući njihova lica i zatim nastavljajući pretnju nožem“, navodi ova nevladina organizacija.

Kako navode u saopštenju policija je već identifikovala osumnjičenog i uhapsila ga.

18:00 Ovu vest potvrdio je i portparol Kosovske policije za region Prizrena, Veselj Gaši (Vesel Gashi) navevši da je uhapšenom licu određen 48-časovni pritvor. Nije bilo povređenih, a od osumnjičenog su oduzeti bejzbol palica i nož, piše Gazeta Metro.

Akcija potpisivanja ove peticije pokrenuta je pre dva dana u mnogim gradovima širom Kosova, a u naredne dve nedelje potpise u četiri opštine na Severu Kosova prikupljaće nevladina organizacija AKTIV.

Građani Severne Mitrovice peticiju mogu potpisati na štandu koji se nalazi u centru grada.

Pored opština na Severu, potpise će i u sedam drugih opština širom Kosova prikupljati: Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS), Kosovski demokratski institut (KDI), Kosovski zagovarački i razvojni centar (КADC) ali i druge organizacije. 

U Štrpcu, regionu koji je u najvećoj meri pogođen izgradnom MHE, potpise će prikupljati Inicijativa za progres (INPO).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.