NVO Aktiv: "Problem dobijanja kosovskog državljanstva jedna od glavnih prepreka integraciji u kosovsko društvo"

Na Kosovu trenutno postoji oko 200.000 punoletnih osoba, rođenih na Kosovu, koje ne mogu da dobiju kosovsko državljanstvo. Preduslov da dobiju ovo državljanstvo je posedovanje ličnog broja. Da bi to ostvarili, potrebno im je oko 12 do 13 dokumenata kojima dokazuju da su rođeni na Kosovu, ali i prebivalište. Procedura dobijanja kosovskih dokumenata je vrlo naporna i spora i mimo nje se ne može dobiti državljanstvo – zaključci su sa jučerašnjeg predstavljanja dokumenta “Pristup dokumentima na Kosovu: glavna prepreka u integraciji nevećinskih zajednica” NVO "Aktiv" – u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je ova organizacija. Kako su istakli u saopštenju za medije, na konferenciji se govorilo o "otežanoj proceduri i preprekama za dobijanje kosovskog državljanstva, dokumentu koji je preduslov za dobijanje kosovskih ličnih isprava."

"U širem kontekstu, ovaj problem je identifikovan kao glavna prepreka integraciji građana, pretežno severnog Kosova – u kosovsko društvo," na konferenciji je iznet i ovaj zaključak, saopštava Aktiv.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova, Milan Radojević, kao jedan od učesnika ove konferencije, odnosno okruglog stola, istakao je da problem sa dobijanjem ličnih isprava nije jedini sa kojim se suočavaju građani na severu:

"Izmenama administrativnih uputstava, na nekim od ranijih sednica Vlade, rešen je problem građana koji poseduju izvode rođenih izdatih pre 1999. godine u SRJ. Međutim, sada imamo jednu generaciju mladih ljudi, rođenih nakon 1999. i njih ne možete da nađete u kopijama matičnih knjiga koje je Republika Srbija predala kosovskim vlastima."

Prema rečima Milana Radojevića, trećeg marta ove godine doneto  je administrativno uputstvo na sednici kosovske vlade (pre parlamentarnih izbora prim. red.) kojim se uprošćava proces dobijanja dokumenta "kosovsko državljanstvo". Ono nije stupilo na snagu, ali je Radojević rekao da "Vlada u tehničkom mandatu ima ovlašćenja da donosi administrativna uputstva".

"Sada je, kako je kazao, stvar političke volje ministra unutrašnjih poslova da li želi da potpiše taj dokument, čime bi automatski stupilo na snagu i trajno rešilo problem. Ovo administrativno uputstvo sadrži odluku kojom se sva lična dokumenta izdata posle 1. januara 1998. godine, priznaju, a odnose se na izvode rođenih, venčanih i drugih matičnih dokumenata, čijim priznavanjem se svi nastali problemi rešavaju i građanima umnogome olakšava dobijanje kosovskih dokumenata." 

Ova generacija mladih ljudi, prema trenutnom zakonu o kosovskom državljanstvu, ne ispunjava nikakve uslove za dobijanje državljanstva, dodao je dalje Radojević.

Sa druge strane, dokumenta koja oni poseduju, izdata nakon 1999., kosovska Vlada je proglasila nevažećim i onemogućila im je dobijanje državljanstva.

Kako je kazao Radojević, problematično je što u stvari ne postoji nijedna odluka kosovske vlade, niti jedan akt kojima se ova dokumenta proglašavaju nevažećim.

Priština selektivno primenjuje zakone koje propisuje. "Sa jedne strane traži se integracija Srba u kosovsko društvo, a po svemu što čini, ne želi da dođe do integracije, ili da ona bude u što manjem obimu. Sve to dovodi do nezadovoljstva i nepoverenja u kosovske institucije, što dovodi do osećaja diskriminacije i nesigurnosti građana," rekao je drugi učesnik – direktor NVO Humani centar iz Kosovske Mitrovice, Veroljub Petronić.

O sporoj proceduri izdavanja kosovskih identifikacionih dokumenata govorio je Dževdet Hadžiu, iz odeljenja za civilnu registraciju administrativne kancelarije Severna Mitrovica.

NVO Aktiv podseća i na svoje saopštenje nedavno upućeno nadležnim u kosovskim institucijama, ali i međunarodnim organizacijama, pozivajući ih, a pre svega kosovsku Vladu – da prestane sa, kako su naveli "selektivnom implementacijom zakona i prepozna pravo građana Kosova na dvojno državljanstvo."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.