NUNS: Otkriti ko obara sajt KoSSev portala uvek kada dođe do krize u odnosima Beograda i Prištine

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je danas nadležne organe da sprovedu istragu i utvrde ko je izazvao hakerski napad i na 17 sati oborio sajt našeg portala.

DDoS napad se dogodio u nedelju, baš u momentu kada su se oglasile sirene u Kosovskoj Mitrovici za vreme „vanredne situacije“ i novinari portala KoSSev su time ponovo bili sprečeni da obavljaju svoj posao i obaveštavaju javnost o aktuelnoj situaciji na KiM.

Redakcija je morala da preusmeri svoj rad na društvene mreže, što nam je dodatno otežalo posao, podsetio je i NUNS.

Zbog ranijih učestalih napada na sajt portala, KoSSev je uložio značajne resurse u njegovu zaštitu, što samo pokazuje koliko je bio jak ovaj hakerski napad na sajt i želja da se ne sazna šta se događa na Kosovu.

„Uvek kada dođe do krize u odnosima na relaciji Beograd – Priština, dogodi se napad na sajt portala Kossev, što samo pokazuje da ovakvi napadi nikako nisu slučajni i da su unapred dobro isplanirani. Pogotovo što su IP adrese ovih napadača detektovane širom sveta“, podsećaju iz NUNS-a.

NUNS zahteva od nadležnih organa da istraže ovaj slučaj kako bi se uhvatili i procesuirali krivci, a samim tim i sprečili budući ovakvi napadi na portal, kako bi javnost bila blagovremeno informisana o događajima sa Kosova.

Ujedno, NUNS je pozvao i predstavnike Srpske liste sa Kosova da prestanu da ignorišu naš portal, naglasivši još jednom da je uloga novinara i novinarki u svakom društvu da izveštavaju o događajima koji su od javnog značaja i da se svim novinarima treba da omoguće nesmetan rad, podsećajući i na to da je KoSSev isključen sa liste medija koji se obaveštavaju o aktivnostima i infromacijama lokalnih srpskih institucija.

„Nosilac liste Srpske liste i poslanik u kosovskoj skupštini Igor Simić, u momentu kada se nije znalo šta se tačno događa, odbio je da da izjavu za KoSSev portal uz konstataciju da ‘nije izabran da njima odgovara’. Tim više jer u toku ‘vanredne situacije’ na Kosovu predstavnici Srpske liste nisu davali izjave za lokalne srpske medije, što je dodatno dovelo do konfuzije lokalnog stanovištva, koje nije znalo šta se tačno događa“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.