NUNS: „Osuđujemo novi atak huligana na ekipu Televizije N1 tokom sinoćnog protesta“

Foto: Printscreen

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je ometanje u radu i vređanje ekipe Televizije N1 na sinoćnom protestu u centru Beograda. Ovo udruženje zahteva od Tužilaštva da reaguje, pošto, kako tvrde, policija nije želela da zaštiti novinara i kamermane, iako se sve dešavalo u njihovoj neposrednoj blizini.

Kako navodi NUNS, grupa huligana koja je sinoć u Njegoševoj ulici pretila okupljenim građanima i uzvikivala fašističke i rasističke parole, u dva navrata je sprečila uključenje novinara Filipa Lukića u program N1, naočigled desetina uniformisanih i policajaca u civilu.

„Jedan od tih huligana je malo pre toga uputio otvorene pretnje okupljenim građanima a da policija takođe nije ni najmanje reagovala, a kolegi Lukiću je nakon što je prekinuo snimanje rekao: ‘Šta si se uplašio, pa neću da te bijem pred policijom'“, navodi udruženje. 

NUNS precizira da se radi o pripadnicima takozvane „Narodne patrole“, odnosno, kako navode, ekstremistima koji su nedavno, prilikom protesta protiv vakcinacije, takođe ometali i vređali novinare N1.

Ujedno, NUNS podseća da su novinari poslednjih godina izloženi sve većem broju pritisaka i napada, i da je postala praksa da ih „nasilnici i provokatori ometaju u poslu, vređaju i napadaju na ulici i na internetu“, a da većina tih krivičnih i prekršajnih dela ostaju nekažnjena.

„Podsećamo i da su najveći generatori mržnje prema profesionalnim i nezavisnim novinarima političari na vlasti i njihovi propagandisti, te da su nemili događaji poput sinoćnog samo logična posledica uvreda i targetiranja koja dolaze iz skupšinskih klupa i sa drugih zvaničnih mesta“, dodaje ovo udruženje.

NUNS će i ovaj slučaj uneti u Bazu podataka o napadima i pritiscima na novinare i obavestiti međunarodne institucije i organizacije.

 

Podsetimo, MUP Srbije je zabranio skup koji je Inicijativa mladih za ljudska prava najavila za 9. novembar, a u okviru kojeg je bilo planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, koji je tu oslikan još u julu ove godine.

Nakon što je Inicijativa izrazila negodovanje zbog ovakvog čina MUP-a, oglasio se i ministar policije Aleksandar Vulin koji je rekao da je skup otkazan zbog rizika od „međusobnog fizičkog sukoba“.

Međutim, sinoć su aktivistkinje Aida Ćorović i Jelena Jaćimović gađale mural jajima, nakon čega su privedene, a kasnije i puštene.

Usledilo je okupljanje građana na Trgu NIkole Pašića koji su dali podršku privedenim aktivistkinjama. Oni su potom krenuli ka muralu, gde su ih dočekala dva kordona policije.

Tamo su došle i grupe ekstremnih desničara koji su, s druge strane kordona skandirali Mladiću.

Okupljeni s obe strane razišli su se oko 22 časa bez incidenata.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.