NUNS: Odmah da prestane targetiranje novinara od strane vlasti i TV “Pink”

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) juče je najoštrije osudilo prikazivanje spota na TV Pink u kome se, kako navode, poziva na hapšenje novinara i urednika dnevnog lista Danas, portala Nova.rs, televizija Nova S i N1, a zbog kritikovanja predsednika Srbije i aktuelne vlasti.

U spotu, koji je, kako NUNS najpre precizira, nepotpisan – navodi se da mediji u vlasništvu Junajted grupe “siere nad sudbinom” vlasnika “Informera” Dragana Vučićevića koji je osuđen prvo na novčanu, pa na kaznu zatvora zbog vređanja.

„U spotu se netačno navodi da je osuđen na zatvorsku kaznu zbog ‘izrečene istine’”, ističe NUNS.

Iz ovog udruženja ukazuju na ozbiljnost celog incidenta, odnosno „targetiranje novinara“: „Ovakvi spotovi mogu da dovedu do mnogo ozbiljnijih posledica“.

NUNS smatra da je “neumesno i zlonamerno” targetiranje novinara Marka Vidojkovića i Nenada Kulačina.

„Oni su tokom godina imali veliki broj nerešenih pretnji, zbog kojih je Vidojković morao biti i relociran. Upravo pretnje, ovakve kampanje i negativno okruženje u kojem Vidojković živi i radi, a koje je delom stvoreno targetiranjem od strane predstavnika vlasti, dovele su do toga da se novinar izmesti iz Srbije“.

Osim pomenutih novinara, u spotu se spominju i autori emisije “Mentalno razgibavanje”, kao i delovi intervjua sa Bojanom Pajtićem i Zdravkom Ponošem.

Iz NUNS-a ukazuju na to da je spot izašao dva dana nakon što je premijerka Srbije, Ana Brnabić izjavila da će se u narednih 48 sati pokazati da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najčešće na naslovnim stranama novina Danas i Nova.rs, koje je potom nazvala tabloidima.

Podsećaju na to da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić o tome oglasio iz Italije sa izjavom da je pomenutim novinama srednje ime “laž”.

Koalicija za slobodu medija je pre dva dana izdala upozorenje građanima, kojim je navela da su “poruke državnih zvaničnika opasne po celo društvo i izruguju se pravnoj državi i novinarskoj profesiji, kao i da podstiču torturu neistomišljenika i ugrožavaju sistem podele vlasti”.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.