NUNS: Lekić je bio novinar zbog kojeg je bilo lepše baviti se ovim poslom

Foto: N1

„Slaviša Lekić bio je osamdesetih godina prošlog veka najtalentovaniji izdanak škole istinskog, pravdoljubivog, hrabrog novinarstva, nepravedno nazivanog omladinskog, i od prvih objavljenih tekstova čitaocima i profesionalcima nisu promakli njegov dar, istinska hrabrost i pre svega posvećenost profesiji koja je postala njegov život“, navelo je Nezavisno udruženje novinara Srbija (NUNS) u oproštajnom saopštenju preminulom Lekiću. 

„Napustio nas je naš dragi kolega, saborac i prijatelj Slaviša Lekić, novinar, urednik, autor dokumentarnih serijala i filmova, naš predsednik“, naveo je NUNS čiji je Lekić bio predsednik od od 2017. do 2019 godine.

Slaviša Lekić personifikovao je talenat, znanje i stil, bio je beskompromisan i posvećen. Bio je novinar zbog koje je bilo lepše baviti se ovim poslom

NUNS je podsetio, da je Lekić novinarsku karijeru započeo u omladinskim novinama NON, a nastavio u Borbi i Našoj Borbi i istovremeno pisao za više jugoslovenskih novina – Nedeljnu Dalmaciju, Mladinu, Naše dane. Autor je nekoliko knjiga i publikacija, dokumentarnih emisija i filmova. 

„Kao vojnik JNA u vreme Olimpijade u Sarajevu 1984. ispisaće u NON-u serijal potpisivan sa Slavi Šar-Mer, prve napise zbog kojih je snosio posledice (prekomanda iz Sarajeva u neku bosansku zabit). Nastaviće i nakon toga da se duhovito ruga i podsmeva tadašnjim ‘devijacijama društva’, koje će se izmetnuti u raspojasani nacionalizam“, poručili su.

Krajem osamdesetih, precizira NUNS, našao se tamo gde je suštinski i pripadao – u novoj redakciji crvene Borbe, kao jedan u nisci bisera, okupljenih pod selektorskom palicom Stanislava Staše Marinkovića.

Lekić tada izveštava sa Kosova, radi intervjue, „žestoko piše o nasilnicima i prostacima koji mu se nađu u videokrugu“.

„Kasnije, u svom magazinu Status, smešta gomilu nasilnika koji su se izdržavali novinarstvom u godišnji izbor za ‘bruku profesije’. Mnogi od njih završiće u nekoj od tadašnjih i sadašnjih vladajućih stranaka“, podseća NUNS. 

Lekić je bio i kolumnista.

„Kolumne u Danas-u objavljivao je godinama, držeći javne lekcije iz predmeta komentar, koristeći pritom svoju, najvredniju novinsku dokumentaciju u gradu. Građu zbog koje su mnogi poželeli da se nisu bavili javnim poslom ili bar da su bili oprezniji“, ističe udruženje.

Komemoracija novinaru i bivšem predsedniku NUNS-a, Slaviši Lekiću, biće održana u ponedeljak, 15. novembra, od 14 sati u Dorćol Placu. Sahrana je u utorak, 16. novembra, na Novom Bežanijskom groblju, u 15 sati, a primanje saučešća je u kapeli od 14.30, saopštio je NUNS.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.