NUNS: Kako privoleti REM na ostvarivanje zakona…

Skupština Nezavisnog udruženja novinara Srbije usvojila je juče proglas u kojem su akcenat stavili na to da se kritičke ocene i zahtevi javnosti u odnosu na rad Regulatora elektronskih medija (REM) i pojedinih televizija sa nacionalnim frekvencijama poklapaju sa kritikama i analizama stručne javnosti, medijskih udruženja i organizacija civilnog društva u dužem vremenskom periodu.

Takođe, dosadašnji predsednik NUNS-a Željko Bodrožić izabran je ponovo na tu funkciju, na redovnoj izbornoj skupštini tog udruženja.

Bodrožić je obećao još više rada uz nadu da će ispuniti očekivanja članstva NUNS-a i da će opravdati velika imena koja su bila na čelu Udruženja.

U nastavku objavljujemo proglas u celini:

Kritičke ocene i zahtevi javnosti u odnosu na rad Regulatora elektronskih medija (REM) i pojedinih pružalaca medijskih usluga sa dozvolama za nacionalno pokrivanje, koincidiraju sa kritikama i analizama stručne javnosti, medijskih udruženja i organizacija civilnog društva u dužem vremenskom periodu. Rezultat takvih konstatacija sadržan je i u Strategiji razvoja javnog informisanja u Republici Srbiji za period od 2020. do 2025. godine i u Akcionom planu koji proizilazi iz strategije.

Zbog neostvarivanja odredaba zakona i novinarskog kodeksa i zanemarivanja javnog interesa, a promocije političkog uticaja vlasti, partikularnih interesa pojedinih komercijalnih medija, neprimerenih sadržaja, neostvarivanja političkog i medijskog pluralizma, strateški dokumenti predviđaju isključivanje državnih organa iz predlaganja kandidata za članove Saveta REM-a i izbor novog Saveta, odmah posle usvajanja novog Zakona o elektronskim medijima, koji upravo treba da bude stavljen na javnu raspravu i uđe u proceduru usvajanja.

NUNS naglašava važnost doslednog ostvarivanja stavova medijske strategije što je najbolji način da se Regulator elektronskih medija privoli na ostvarivanje zakona. Od novog Saveta očekujemo podsticaj demokratskom, profesionalnom, etičkom javnom komuniciranju, a isključivanju svega nezakonitog, vulgarnog i štetnog.

Zahtevamo i da Ministarstvo za informisanje i telekomunikacije dosledno primenjuje zakonske odredbe u odnosu na štampane medije koji su u njegovoj nadležnosti.

Ovim aktivnostima može da se popravi medijska situacija, unapredi medijski sistem, smanje tenzije i doprinese kulturi javnog dijaloga i ukupnom demokratskom razvoju Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.